21 май 2024, вторник

* Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена (Тип. с. 318, т. 3)
church

ИЗЯВЛЕНИЕ на Неврокопския митрополит Натанаил относно статията "Гоце Делчев въстава срещу нова джамия", 25.01.2013.

Изявление на Неврокопския митрополит Натанаил, относно статията със заглавие: "Гоце Делчев въстава срещу нова джамия", публикувана в сайта: www.aktualno.com, www.novini.bg, www.radar.bg

Българската православна църква е доказала през вековете, освен своята душеспасителна мисия, и проявяваното човеколюбие към всички човеци, без да прави разлика по цвят на кожата, какъв родов произход имат, каква вяра изповядват или са атеисти.

Православната църква, независимо къде се намира, зачита всички основни човешки права и се съобразява с европейските правни норми.

Расизмът и дискриминацията са били винаги чужди на Православната църква.

Неврокопската епархийска църква в лицето на нейния митрополит, като неделима част от Българската православна църква, независимо от това, че в последните десетилетия на територията на същата е претърпяла поругания на християнски светини и гробове, се е стараела да бъде гарант за добрия климат на почит и мирно съжителство между християни и мюсюлмани - граждани на Република България. Свидетелство за това е най-вече православната светиня манастирът „Свети великомъченик Георги", край гр. Хаджидимово, който посреща всеки, без да прави разлика както между православните християни, така и между мюсюлманите, търсещи помощ от свети Георги.

Обществените проблеми, които възникват като резултат на духовната, политическата и икономическата криза в страната, не трябва да се смесват с религиите или да им се предава религиозен оттенък, а още повече да се прехвърлят на Българската православна църква и тя да носи отговорност.

Осъждаме всякакъв вид ПРОВОКАЦИЯ срещу религиозния, етническия и национален мир, независимо от къде и от кого се подклажда, нагнетява и предизвиква.

Да се вслушаме в съвета на свети апостол Павел към Солуняни: „живейте в мир помежду си" (1 Сол. 5:13), защото само тогава Бог на любовта и мира ще бъде с нас (2 Кор. 13:11). Амин.