29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

Вторият ден на Рождество Христово е наречен в православния ни календар "Събор на Пресвета Богородица". Достойно и праведно е наистина да облажаваме Майката Божия на този благословен ден, защото тя има най-голямата заслуга "великата тайна на благочестието" да стане явна. Тя роди Богомладенеца и Го яви на света. Тя стоя на будна стража наведена над Него, за да се наслаждава на божествената Му красота. На първия ден на Рождеството тя единствена измежду човеците разбрала цялата същност на благовестената от ангела радост, че е родила Богочовек на света.

Благодарим ти, Майко Божия, че си родила, държала в ръце и милвала Спасителя на света!

Колко мъдро св. отци са постановили на втория ден на Рождество Христово вседушевно да почетем Божията Майка! Е, малко е написано за нея в Свещ. Писание, но много се знае за личния й живот от Свещ. Предание. Тя стои зад всяка стъпка на Родилия се от нея Син Човешки от днес и насетне. Дава Го на света в чисти пелени, приема Го от кръста наранен и окървавен от света. И всичко това слагала на сърцето си без всякакво мърморене или протест. Трудно е да си представим величието на майчиния й подвиг, още по-трудно е да разберем тази най-висока степен на чистота и светост, на смирение и преданост на волята Божия, които я правят "дъщеря на Бог Отец, Майка на Бог Син и невеста на Бог Дух Светий" (Отец Йоан Крестянкин).

Да, на Рождество Христово се е изпълнило обещанието, дадено още на първите хора, че ще се роди Спасител на света и семето на жената ще порази главата на змията. Това станало чрез богоизбраната отроковица, която изпълнила божествения съвет на Всевишния Бог.

Точно за тази велика цел послужила Пресветата Майка ­ чрез нея да се въплъти Божият Син, чрез нея да дойде Обновителят на света, чрез нея да се яви Изкупителят на греха, чрез нея да се възцари Първосъздателят на Царството Божие, чрез нейната обич и молитва да можем да придобием спасение и живот в бъдещия век.

Когато гледаме иконата на св. Богородица, нека задържим погледа си на лицето й, и ще забележим, че тя е като нас, човек, но в същото време притежава нещо, което стои по-високо от нас. Това е, защото св. Богородица е голям приятел на ангелите. Тя дори е по-чиста от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, защото е родила Бог Слово. Тя не е чужда на възвишеното. Стои по-високо от нормалното и сравнимото, не може да се равнява с обикновеното и предполагаемото.

Светът винаги се старае да ни убеди, че св. Богородица е като всеки човек. Вие и аз обаче знаем, че това просто не е така.

Да се взрем още веднъж в иконата на Божията Майка. Не забелязвате ли дивна радост, тихо съзерцание и дълбоко учудване на нейното лице? Къде е тайната? Без съмнение разбираме, че Майката Божия изпитва, или по-скоро се наслаждава, на пълнотата на прекрасния Божи мир и на благата Божия воля. И още нещо: тя се покорила на Божията воля и предала живота си на Христовата благодат. Ето за това не само изглежда, но е и станала напълно, изключително различна от нас.

Св. Дева Мария наистина живяла живот изпълнен с благодат, живот, в който небето и земята са се срещнали в свещената доброта на Божията безкрайна любов.

Божията Майка е първата право-славна християнка. Вие и аз сме след нея в редицата. Затова, щом Бог ни обдари с коледните подаръци на радост, мир и благоволение, ние също трябва да му поднесем съответен коледен дар. Разбира се, на втория ден на Рождество Христово, когато празнуваме Събора на Пресвета Богородица, най-скъпият подарък, който следва да поднесем, е: "Пресветата, пречиста, преблагословена, славна наша Владичица Богородица и Приснодева Мария, с всички светии, сами себе си, един другиго и целия наш живот на Христа Бога да отдадем", т. е. да Му подарим нашето смирено послушание.

Мисля, че няма да ни е трудно, ако следваме примера на св. Богородица. В нейното блаженство тя ни показва как да предадем себе си, един другиго и целия си живот на Христа. Когато архангел Гавриил є благовестил преди девет месеца, че тя ще роди Божия Син, св. Богородица му казала чудните думи: "Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти" (Лука. 1:38).

Какво сърцераздирателно послушание! Каква смиреност! "Нека ми бъде по думата ти!"

Като резултат Бог милостно погледна унизеността на рабинята Си и от тогаз я облажават вече всички родове (Лука. 1:48). Той я изпълнил до крайност с мир и благоволение, с необходимата красота на Неговата благодат и доброта, препълнил сърцето є със светлина и живот.

И колко хубаво ще бъде, ако и ние днес дооформим сърцата си и изразим с устните си простичкото Богородично благоволение: "Господи, нека ми бъде по думата Ти!"

Прочее да отдадем целия си живот на Христа Бога днес. Да бъдем добри и благонадеждни, милосърдни и насърчителни, смирени и откровени по душа. Да бъдем част от иконата на Христовото Рождество. Защото, ако следваме примера на св. Богородица, която носила и родила Христа, ние ще приемем и носим същото знание и общуване, на които тя и всички светии се радват. Тогава и сърцата ни ще блеснат със същата Рождественска виделина, за да я възхвалим: "О, Благодатна, Този, Който от Бога Отца преди Денницата се роди без майка и на земята днес се роди без баща; Него звездите съпътстват с мъдреците, а тебе ангелите с пастирите те възпяват за неизказаното твое раждане!" (Кондак на празника) Амин.

Църковен вестник,  СИ, бр. 23/2007 г.