01 август 2021, неделя

✝ 6 Неделя след Петдесетница. Св. мчци 7 братя Макавеи. Св. Соломония. Св. Елеазар. Произхождение (изнасяне) на св. Кръст. Гл. 5, утр. ев. 6, ап. Рим. 12:6-14 (с. 106), лит. ев. Мт 9:1-8 (Водосвет) (Начало на Богородичния пост) (Тип. с. 385, т. 2)
church

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РУСКАТА И РУМЪНСКАТА

ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ,

ПОЧИТАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ГРАЖДАНСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ,

ВСЕЧЕСТНИ ОТЦИ,

ОПЕЧАЛЕНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

С прискръбно сърце приехме вестта за кончината на обичния ни събрат и предан съработник на Божията нива Доростолския митрополит Иларион. Отмина във вечността един истински Христов следовник, посветил целия си живот в многолетно служение Богу и на светата Му Църква, в изпълнение на дълг и църковно послушание повече от 70 години в духовен сан като учител-възпитател, протосингел, инспектор, игумен, началник Културно-просветен отдел при Св. Синод, викарий, управляващ Великотърновска епархия и в продължение на 6 години от 2003 година - Доростолски митрополит.

В лицето на митрополит Иларион Св. Синод имаше в своя състав усърден труженик, верен съратник в защита на църковното единство и каноничност, духовен стожер за съхраняването на светото Православие, изявен литератор и църковен поет, мъдър наставник и одухотворен изповедник. При него намираха утеха и полезен съвет духовници и миряни, млади и възрастни, заможни и бедни, радостни и скръбни.

Добър и верен раб Христов, митрополит Иларион неизменно следваше пътя на Христовото съвършенство с топла грижа за поверените му души.

Носител на църковни награди, той получи и високо държавно отличие - орден „Св. св. Кирил и Методий" І степен за заслугите му в областта на духовния опит, богословското знание, църковната история и литература.

Боголюбив и скромен, той не пожела да произнасяме надгробни слова в негова чест. Наш дълг обаче е да изразим своята дълбока признателност към обичния архиерей, отдал живота си в неизменна вярност и служение Богу, оставил светъл пример на духовно бодърстване и пламенна любов към Христа и светата Му Църква.

От името на Св. Синод и от свое име изразяваме сърдечни съболезнования на честния клир и православното изпълнение на Доростолска епархия, на всички родственици, близки и почитатели на упокоилия се в Господа митрополит Иларион и възнасяме топла молитва към Подателя на живота да му дарува светъл път към вечността и блажен покой в селенията на праведните.

БОГ ДА ГО ПРОСТИ!

ВЕЧНАЯ ПАМЯТЬ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† М А К С И М

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

30.10.2009 г., катедрален храм „Св. ап. Петър и Павел", гр. Силистра

Последна промяна: 24.08.2020 г.