25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

за благодатна закрила на българските деца и семейства пред чудотворните икони на Божията Майка от Рилския, Бачковския и Троянския манастир, събрани в храм „Св. Александър Невски”

“Иисус рече: оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене, защото на такива е царството небесно”

(Мат. 19:14)

Възлюбени в Господа деца и родители, чеда на Българската православна църква,

В земните Си дни нашият Господ и Спасител Иисус Христос ни показа път към вечен живот, даде ни Своя Нов Завет на благодатта и ни научи да търсим преди всичко “царството на Бога и Неговата правда” (Мат. 6:33). В това Царство отвека са приготвени блага, за които апостолът свидетелства, че “око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат” (1 Кор. 2:9). От тези блага не трябва да бъдат лишавани особено децата.

Всички хора с грижа и внимание се стремят да зарадват децата си, да покажат обичта си към тях и желанието си те да са щастливи. Нека размислим дали сме направили всичко необходимо за постигането на тази цел. Защото човек е щастлив, когато живее в хармония с божествените закони. Научихме ли децата да обичат нашия Господ Иисус Христос, да почитат родителите си, да не крадат, да не лъжат, да не убиват? Не, не сме! Можем да се уверим в това от новините, които научаваме всеки ден: загинали деца; деца, които убиват; деца, които са нещастни, които са подвластни на страстите наркомания и алкохолизъм. Това са прегорчивите плодове на съвременното бездуховно възпитание. Стремим се да задоволим децата си материално, а забравяме за душите им, които гладуват и жадуват за духовното, възвишеното, божественото.

Колко време вече Българската православна църква желае и настоява да се въведе православно вероучение в училището? Колко подписки и писма от вярващи миряни остават без отговор по този въпрос?

Защото светоуправници от тоя век не пожелаха просвещението и спасението на нашите деца, те “обикнаха повече мрака, нежели светлината” (Йоан. 3:19).

Направиха анкети, обсъждания и дебати по тоя въпрос, за да представят темата като нещо спорно и да наклонят везните на общественото мнение против истината. Но въпросът за въвеждането на вероучение в училището не е спорен. Той е въпрос от национално значение с еднозначен отговор: “Има ли православие, има България. Няма ли православие, няма България” (митрополит Климент Друмев).

Скъпи родители, Бог ви е дарил с тази велика чест и радост да имате чеда и естествено, всеки от вас се стреми да даде най-доброто на детето си. А най-доброто за децата е да ги научите на вярата в Бога. Така ще им дадете възможност “да отхвърлят злото и да избират доброто” (Ис. 7:16), да избягват всички онези злини, от които вие като родители сте страхувате: агресия, наркомания, алкохолизъм, разврат, кражба, убийство. Чрез вярата и упованието в Бога вие поверявате децата си в най-сигурните ръце обятията на Божията милост. Не ги лишавайте от това! Присъединете се към призива на Светата Православна Църква за православно възпитание на децата в българското училище.

С отеческа загриженост и тревога следим развитието на нашето общество. Но особено много нашата тревога е предизвикана от нерадостната участ на българското семейство, застрашено и от появилия се наскоро проект за нов български Семеен кодекс. Светата ни Църква е радетел на морала и стожер на добрите нрави сред българския народ. Ето защо не можем да приемем свеждането на семейните отношения, гарантирани от брака, до обикновена регистрация при фактическото съжителство. Не можем да се съгласим с такъв закон, който съюза на любовта превръща в сделка.

Свещеното предание разказва как майка изтървала детето си и то паднало в дълбока пропаст, но св. Богородица чрез благодатта на Бачковската чудотворна икона не допуснала детето да умре и то се спасило.

Обични, и днес подобно на онази майка изпускаме децата си и те пропадат в бездната на изкушенията и пропастите на злото. И когато, за съжаление, българското семейство до голяма степен вече не е “домашна църква”, когато българското училище е светско бездуховно, когато българското общество е до голяма степен безразлично, не ни остава нищо друго, освен да призоваваме Божията помощ и застъпничеството на Божията Майка чрез трите є чудотворни икони, пред които с душевен трепет и искрена молитва да кажем:

“Пресвета Богородице, бди над децата ни!

Всичкото си упование на тебе възлагаме, Майко Божия, запази българските деца и семейства под твоя покров!” Амин!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† МАКСИМ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ЧЛЕНОВЕ:

† ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ КАЛИНИК

† СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

† ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ КИРИЛ

† ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

† РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ НАТАНАИЛ

† ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ

† СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ ГАЛАКТИОН

† ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

† ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ