29 февруари 2024, четвъртък

Преп. Йоан Касиан Римлянин
church

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Възлюбени в Господа пратеници на Поместните свети православни църкви,

Уважаеми представители на гражданската общественост,

Всечестни отци, братя и сестри,

Днес в благодатно евхаристийно общение отправяме молитвени слова към всеблагия Господ, като благодарим за великата Му милост.

От името на Св. Синод на Българската православна църква поднасяме сърдечни поздравления и благопожелания към изрядния Предстоятел на светата ни Църква Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Максим по повод 98-годишнината от рождението му.

На този ден години наред насочвахме стъпки към Троянската св. обител и родното място на светейшия ни Патриарх, за да му сърадваме в празничния ден и да въздадем благодарност към Всеподателя Бога, Който ни удостои с такъв богопредан първосветител, многолетен и достоен предстоятел на родната ни света Църква с крепка вяра в Христа Иисуса, с великодушие и търпение (2 Тим. 3:10), бидейки „образец за верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота" (1 Тим. 4:12).

Почувствал от младини благодатното въздействие на светата обител и чудотворната икона на св. Богородица "Троеручица", скромният неин послушник ежегодно и неизменно участва в успенския празник за радост на монашеското братство и богомолния народ. На тазгодишното празнично тържество Негово Светейшество пристигна в манастира, въпреки явилата се физическа немощ и провеждано болнично лечение.

Той не взе участие в богослужбите. Затова в началото на шествието иконата беше занесена пред патриаршеския дом, където Негово Светейшество се поклони и благоговейно я целуна, като отправи празничен благослов към множеството поклонници, изпълнили манастирския двор, а те, възрадвани, отговориха с продължителни аплодисменти.

Сега от два дни в нашата страна и в столичния град, тук, в патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски", присъства копие на чудотворната икона на Божията Майка „Достойно есть", която се намира в протатския храм в Карея, столицата на Света Гора - Атон. Светогорски иноци с благословението на Свещения Кинотис поднасят този свещен образ в дар на Българската православна църква и българския народ. Иконата бе занесена в болничната стая на светейшия наш отец, за да може да й се поклони и изпроси небесната подкрепа на Пресвета Богородица.

За всички нас е видно, че Бог, по застъпничеството на пречистата Си Майка, всякога е укрепявал десницата на светейшия ни Патриарх за достойно изпълнение на първосветителския му дълг, да бъдем едно в Христа Иисуса, да бъдем единомислени (1 Петр. 3:8), да радеем за благопреуспяване на светата ни Църква и Божия народ.

„Достойно е, наистина, да те облажаваме, Богородице...!"

Достойно е да славим и прославяме Господа!

„Нему чест и владичество вовеки. Амин." (1 Тим. 6:16)

-----------

Произнесено от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит НЕОФИТ на 29.10.2012 г. в ПКСХП „Св. Александър Невски".