25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

Ваше Светейшество,

От името на Светия Синод* най-сърдечно Ви поздравявам по случай именния Ви ден. Достойно и справедливо е с всички тук присъстващи да Ви сърадвам като най-радостния измежду нас човек днес.

Защо?

Бог е с Вас, Майката Божия св. Богородица Троянска Троеручица още от раждането Ви държи своя покров над Вас, ликуващата Българска православна църква с целия облак свидетели Ви сърадва от стените на митрополитската Ви катедрала, небесният Ви ангел св. Максим Изповедник се чувства блажен да бъде Ваш закрилник, юношата светец Неофит също не е безразличен, че чествате и неговия ден от пострижението Ви за монах, красивата Христова невеста св. Неделя и тази година е дивна домакиня на паметното Ви празненство, освещеният клир начело със Светия Синод ликува, че сте наш Предстоятел, а богохранимото Ви паство с нетърпение чака след молебена да получи Вашия патриаршески благослов и да Ви поздрави с най-мили чувства и цветя.

Нека да се знае, че и ние, задграничните Ваши клирици и миряни, тържествуваме с Вас днес. Нашият общ приятел семинарист и историк проф. Спас Райкин дори счита, че решението на Св. Синод, задграничен митрополит да Ви поздрави днес, е многозначително признание на упоритата ни работа за доброто на БПЦ извън Родината. И ако Вие чувствате повея на сърдечната ни молитва всеки ден, то е, защото от Австралия до Америка и от Аляска до Антарктида, 7 дена в седмицата, 24 часа в денонощието, поменаваме Вашето име като Български патриарх във всички богослужби и се молим горещо за Вас.

Обичаме Ви всички, защото вярата Ви е твърда, молитвата Ви е силна, мисълта Ви е свежа, краката Ви са отново здрави, лицето Ви свети, делата Ви са открити, житието Ви е прозрачно, личността Ви е цяла институция, а името Ви - в превод от латински значи „Величайший".

Всичките Ваши 69 години в расо са на показ, а последните 39 от тях като Председател на Св. Синод са част от нашия живот. Някои се чудят как сте живели толкоз години под църковния купол, ние пък се радваме, че св. Олтар е истинският Ви дом. В него Вие станахте обиталище на Бога. Затова в края на всяка Ваша св. Литургия се осмеляваме да изповядваме завършека: „По молитвите на Светейшия наш отец Максим, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амин."

Както Моисей е бил здрав през целия си 120-годишен земен живот, така и Вие се държите в здраве вече 96 години. Очите на Моисей не се помрачиха, нито силата му намаля (Втор. 34:7). Така Бог милва и Вас да пребъдвате в сила и да четете без очила. Моисей не се побоя от фараона, Вие също не се боите от нищо освен от греха, защото знаете, че заради греха се губи благодатта, а без Божията благодат дяволът гони душата, както вятърът гони дима и сухите листа. Моисей изведе своя народ от Египет, Вие измъкнахте БПЦ здрава и неопетнена от дъха на рикащия лъв, който искаше да ни погълне наведнъж. 40 години Моисей подготвяше народа си, но сам той не влезе в обетованата земя, а Вие 40 години без една ни водите към спасение с надеждата, че и сам ще ни представите на Бога като Ваши чеда. И това е напълно възможно, защото Вие нито веднъж не се усъмнихте в силата на Божиите слова.

Всички тези неща ни дадоха основание на отслужения молебен да благодарим на Бога, Чиято благост пребъдва върху Вас, да измолим Неговата милост и занапред да укрепва служебните Ви и лични работи за доброто на БПЦ и на всички ония, които чрез и в нея намират радост, утеха, благодат и спасение.

Очакваме и занапред да продължим да общуваме с Вас денонощно в молитва и труд, в грижа и безпокойство, и то само за потребното, което ще бъде винаги наше (Лука. 10:42).

Уверявам Ви в този паметен ден, че заедно ще служим преди всичко на Бога и на светата Му църква, Бога ще обичаме повече от всичко, Божията истина ще пазим като зеницата на очите си и на БПЦ ще останем верни и предани до последния си дъх.

Радостни сме, че можем да се облягаме на Вас, за което смирено Ви благодарим.

Утеха за нас е, че всяко Ваше послание до клира и народа ни е блага вест. За всички Вие сте благодатен Светейший отец, благословен от Бога вестител на спасението, стълб на любовта, крепило на св. Православие, модел на смирение, учител на вярата. Православният ни народ Ви знае и почита още като образец на християнско търпение, съсъд на духовна мъдрост, жилище на Светия Дух.

Макар да изпълнявам послушание надалеч, от моя 40-годишен служебен опит с Вас, уверявам, че многобройни са свидетелствата на Вашата богомъдрост. След като Ви видяха в България, преподавателите и учащите се в Академията ни в Кодиак, Аляска, Ви считат за изпълнен с доброта и светост Първосветител и преди всяко начинание вземат благословение и целуват лика Ви, който стои редом с иконата на Всички български светци. А така прекарахте лечението си в Университетската болница, че лекуващият Ви персонал и до днес говори с мил респект и завидно уважение към Вас като мъдрец и достоен Патриарх на Българската църква и народ. Само преди седмица Йерусалимският патриарх Теофилос ІІІ при среща с българската правителствена делегация изпрати своето уважение и почит към Вас и авторитетно заяви: „Патриарх Максим, той е един от най-мъдрите сред нас" (в."Монитор").

С всичко във Вашия живот и служение ни подсказвате, че Българската православна църква е благословена да преуспява. С успехите обаче идват и промените. А промените, особено в Църквата, носят опасност. Ето тук се нуждаем от Вашата мъдрост и опит. Как да бъдем атрактивни, като запазим древното и въцърковим новото. Вашият съвет винаги е бил - като опазим централизацията и се държим в съборността, като служим на Бога с ищах и опазим жив помежду ни пламъка на любовта.

Важно за всички нас днес е старанието Ви винаги и във всичко да изпитвате каква е благата и угодната воля Божия и да се съобразявате с нея. Стоите твърдо във вярата, смирено преодолявате всички пречки, живеете честно, в сърцето Ви е написано името на Бога, поради което и вярваме, че Бог ще Ви пази и занапред.

Като сравняваме духовното с духовно, ние се радваме, че вярата Ви се утвърждава чрез Светия Дух, Който иде от Бога, знае Божието и чрез Вас ни учи да знаем и ние това, що ни е дарувано от Бога. Това ни уверява, че Вие сте Христов, Който е Божий и с право Ви считаме за Христов служител и разпоредник на Божиите тайни (виж 1 Кор. 3:23 и 4:1).

Като ценим дългогодишния Ви опит, молим Бога да сме с Вас в нелеката мисия на БПЦ в постоянно променящия се свят. Защото Вие най-добре я знаете като достигнала до нас според преданието на светите апостоли. И не само я познавате, но и държите тя да си остане същата, защото нашият враг е същият - дяволът. Грехът е същият, целият свят лежи в зло. Човеците продължават да грешат. Смъртта поголовно коси прекрасния, но греховен свят. И в този свят на предизвикателства ни е нужен Вашият пример за преодоляване на несгодите, като ни учите как да пълним главите и сърцата си с духовни ценности и дара на Светия Дух.

От съвместната ни работа с Вас сме разбрали, че патриаршеското Ви служение до голяма степен е администрация. Но Вие сте и отличен богослов. Вие печелите почитатели с Вашето излъчване и дар слово. Доказателство за това бе всенародната почит по време на 95-годишния Ви юбилей и желанието на милиони хора да знаят на какво се дължи дълголетието Ви. И като видяха вярата и особено любовта, която Ви назидава и смирява (1 Кор. 8:1), всички разбраха Вашата жертва, т. е. да си Патриарх на БПЦ и Председател на Св. Синод това значи да служиш на всички останали, а не всички останали да служат на теб. Ето още един пример за нас, който е Православие в действие.

Трябва дебело да се подчертае, че голяма е заслугата Ви и в отстояване единството и независимостта на БПЦ от рушителни сили, пред които Вие застанахте като вековен дъб и не се помръднахте, докато тези сили не бяха поразени, както пише проф. Спас Райкин.

Всички знаем, че живеете православен начин на живот, обичате мира и цените благочестието.

Хубаво стана, че на именния Ви ден в 96-ата Ви година можем да Ви посочим за пример на всички, които трябва да бдят за духовното здраве на народа ни. Затова благодарим на Бога, че Ви имаме, та чрез Вашия опит и мъдрост обединени и силни, всички да се постараем да направим БПЦ още по-силна, като поясним на народа ни трагедията на греха и тайната на спасението.

Нужни са повече чисти хора като Вас, за да покажем със своя образ Христос на света и във времето. Също - да направим възможно индивидуалното благочестие да не заменя църковния опит и православната ни вяра да не е сезонна - кръщение, венчание и опело.

Да, с Вас можем да станем наистина водеща сила! Единни, чисти, морални, добронамерени, ние можем да удържим натиска, дори и да облагородим културата на традицията и културата на модерността. Защото те са наш призив и изкушение. Ние също черпим сили от миналото. Вие самият сте чудесен пример! Затова трябва да ни помогнете: 1. Как да захраним православно културата на модерността, която постоянно изисква от БПЦ осъвременяване и модернизация, дори промяна на вярата ни; и 2. Как „спомените за миналото" да бъдат в православен синхрон със „спомените за бъдещето", защото и едните и другите привърженици на тези два „спомена" са проблем за нас - едните ни нагаждат към историята, а другите ни гонят от историята. А ние сме от света, но не сме от света! Миналото ни е скъпо, но настоящето и бъдещето са важни. Не можем да променим миналото, но можем да преобразим себе си, като помним, че Иисус Христос е същият вчера, днес и вовеки (Евр. 13:8).

В трудни моменти обикновено очакваме знак от небето, който да освидетелства, че Бог е с нас. Господ Иисус Христос наистина каза в Евангелието (Марк. 8:12), че за някои поколения няма да има знак от небето. Ние обаче го имаме за няколко поколения подред. Сърцата ни са все още корави, но имаме очи, с които гледаме, и уши, с които слушаме, и разбираме, че този знак сте Вие. Вие подхранвате с Вашите дарове не само нас, които сме около Вас, но и всички други, които преизобилно получават Божията милост благодарение на Вашето благословение и молитва.

По време на Вашето патриаршестване ни уверявате, че съборността в БПЦ е даденост, която трябва да поддържаме чрез труд и подвизи. Всяко дело на братство и съгласие е път към осъществяването на съборността и пълнотата на Църквата. А това е угодно на Светия Дух и възможно за нас.

Защото, както Христос като Глава на Църквата се нуждае от всички Свои членове, за да бъде Неговото тяло цяло, така и тялото на БПЦ ще бъде съвършено, когато всички ние сме здраво съединени и укрепени под Ваше ръководство (о. Георги Флоровски), та тялото на Църквата ни, свързано от стави и свръзки, да расте по Бога (Кол. 2:19) в единението на Духа и единството на любовта, в което единство е съборността на Църквата.

Вашите думи, че не сте допускали компромиси във вреда на Църквата, са утеха и за нас, сегашните членове на Светия Синод, които също като Вас „сме избирали това, което е от полза за Църквата".

Аз специално много искам да ползваме опита, мъдростта, силата на молитвите и готовността Ви целия си живот на Христа Бога и на Църквата Му да отдадем, и то в духа на подвижническите жития на днес честваните св. Максим Изповедник и св. мъченик Неофит. Също като Вас да бъдем свидетели на Христа, да пазим Неговото учение в цялата Му пълнота, да станем Негови грижовни ръце, Негови милосърдни уста, Негово жалостиво сърце в този свят, защото ние сме Негова Църква, а тя е Неговото тяло.

От името на Светия Синод искам да Ви уверя, че се молим на Бога да не Ви взима от този свят, но да Ви пази от злото и да Ви освещава чрез Неговата истина и през тази година в добро здраве и живот, изпълнен с Неговата благодат и щедро благословение.

Честит имен ден, Ваше Светейшество!

*Словото от името на Св. Синод е подготвено и произнесено от Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ