29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

Синодално поздравление към Ловчанския митрополит Гавриил по случай 60-годишнината му, Ловеч, 18.07.2010 г.

ДО

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО

ЛОВЧАНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

Л О В Е Ч

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИ ВЛАДИКО,

В празнично славословие възнасяме топла благодарност към всеблагия Господ, повелител на времената и годините (Деян. 1:7), задето ни доведе до тоя час в благодатно единение молитвено да отбележим Вашата богоблагосолвена 60-годишнина.

През първите три десетилетия от жизнения Ви път Вие се подготвяхте със светски и църковни знания, старателно изучаване на словото Божие, продължително самоизпитване преди поемане пътя на монаха, искрено послушание и вслушване във волята на мъдри духовни ръководители.

Второто тридесетилетие Вие посветихте на служение Богу в духовен сан, осъществявайки богословска специализация в Московската духовна академия, където се вдъхновявахте, изучихте и разработихте в писмено съчинение характерните черти в подвига на руските подвижници на благочестието от ХІХ век. Впоследствие продължихте дейността си като предстоятел на Българското църковно подворие в Москва. Обогатен с богословски и пастирски познания Вие се включихте в редиците на столичното духовенство като протосингел на Софийската св. митрополия, а след епископската Ви хиротония поехте длъжността викарий на Софийския митрополит. С избирането Ви за Ловчански епархийски архиерей се начева Вашата още по-разностранна архипастирска и административна дейност и вече близо десетилетие успешно и с всяко старание разработвате поверения Ви дял от Господнята нива, прибавяйки „към вярата си добродетел, към добродетелта знание, към знанието въздържание, към въздържанието търпение, към търпението благочестие, към благочестието братолюбие, към братолюбието любов" (2 Петр. 1:5-7).

Активно и доброплодно е участието Ви във Върховното управление на светата ни Църква в качеството Ви на член на Св. Синод, председател на Върховния църковен съвет и председател на Работната група по религиозно образование към Св. Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия, под ръководството на която се организира и проведе кръгла маса на тема: „Религиозното образование в помощ на българското общество", а участниците се обединиха около становището, че въвеждането на задължителен предмет „Религия" в българското училище е назряло и адекватното решение на този въпрос е от национално значение. Наред с това Св. Синод Ви посочи и за свой представител в заседанията на Факултетния съвет на Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски".

В днешния празничен за Ваше Високопреосвещенство юбилеен ден приятно ни е да Ви известим, че Св. Синод, в заседанието си на 10.06.2010 г., прот. № 20, реши да Ви награди с църковния орден „Св. Климент Охридски" - І степен.

Благопожелаваме Ви всесърдечно от наше име и от името на епархийските митрополити и занапред „да се усилвате в благодатта" (2 Тим. 2:1), да носите с лекота и духовна радост възложения на плещите Ви кръст, да служите Богу и на светата Му Църква всеотдайно, дръзновено и благоплодно за преуспяването на богохранимата Ловчанска епархия, с нови приноси за благото на родната ни света Църква и светото Православие.

НА МНОГАЯ ЛЕТА, ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИ ВЛАДИКО!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† М А К С И М

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

-----------

Поздравлението от името на Св. Синод е прочетено от Стобийски епископ Наум, Главен секретар на Св. Синод в митрополитския храм "Св. Троица", Ловеч, 18.07.2010 г.