25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

Часовете се състоят от по три псалома, с тропари, четене на „Светий Боже", кондаци (кондакът е песен като тропара), молитвата „Иже на всякое время..." и заключителната молитва.

Всеки час изразява една идея или е възпоминание на някое новозаветно събитие. Така например първият час, който обхваща времето от 6 ч. до 9 ч. сутрин, изразява началото на нашата ежедневна работа, започването на трудовия ден. Ние молим Бога да чуе молитвата ни в този ранен час и да насочи стъпките ни към изпълнение на Божието слово.

Третият час (9-12 часа) напомня за слизането на Светия Дух над апостолите, станало в същия този час. Ние молим Бога да обнови в нас Светия Дух.

Шестият час (12-15 ч.) е в спомен на Христовото разпятие, а деветият (15-18 ч.) ­ на кръстната смърт на Господа.

Когато се служи всенощно бдение, утренята завършва с първия час, а третият и шестият се четат на другата сутрин преди св. Литургия.

Деветият час се чете вечер, преди вечернята. У нас часовете обикновено се четат в манастирите.

Има три вида часове: обикновени или ежедневни, великопостни и царски.

Последните се четат само в дните преди Рождество и Богоявление и на Велики петък.

Изобразителни

Те се състоят от два псалома (102 и 145), блаженствата, Символа на вярата, Отче наш, тропари и кондаци, молитвата „Всесвятая Троице..." и заключителен псалом (33). Изпълнява се след часовете (1, 3 и 6), когато няма св. Литургия.