26 май 2024, неделя

† 4 Неделя след Пасха – на Разслабления. Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови. Гл. 3, утр. ев. 5, ап. Деян.11:19-30 (с. 25), лит. ев. Ин 5:1-15 (с. 24); [Мчк Георги Софийски, Най-нови – ап. Деян. 12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)] (Тип. с. 334)
church

Твоето Рождество, Христе, Боже наш, озари света със светлината на богопознанието.

Тропар, гл. 4.

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Всеки път на границата между старата и новата година едно събитие от свещената история ни изпълва с такава неописуема радост и внася в сърцата и в домовете ни такава топлина, каквато нищо друго под слънцето не може да ни дари. Това единствено по рода си събитие е Рождеството в плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Всяка година в деня на Неговото Рождение ние, верните членове на светата Му Църква, се изпълваме с радост и умиление при спомена за Младенеца от Витлеемската пещера, за Бога, приел нашата човешка природа и станал Син Човешки, за да даде възможност на нас, по думите на великия св. Атанасий, да станем синове Божии.

Хилядолетия наред това божествено събитие е било само очаквано. Хилядолетия наред Израил е живял с вяра и с надежда за идването на Месия ­ Спасителя на света. И ето, че в Рождественската нощ дългоочакваното събитие настъпва. Ето че Помазаникът вече е дошъл, "защото ­ както пише св. евангелист Лука ­ у Бога няма да остане безсилна ни една дума" (Лука. 1:37). Изпълнило се е пророчеството на св. прор. Исаия, в което се казва: "Ето, Девицата ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил, което ще рече: с нас е Бог" (Ис. 7:14). В тази нощ светът вече е посрещнал Своя божествен Спасител. В човешката история е настъпило нечувано събитие, за което дотогава са знаели само верните чада от дома Израилев, но за което вече ще узнаят и всички останали, тъй като вестта за Него ще се разпространи по всички краища на света и сред всички народи (Мат. 28:19). Открила се е "великата тайна на благочестието" и Бог се е явил в плът (1 Тим. 3:16). Открила се е и тайната на богопознанието, както за това свидетелства Църквата в своето богослужение и в своето богословие ­ тайна, която тя открито възвестява на света вече цели две хилядолетия, като пази и до днес неповредена вярата "веднъж завинаги предадена на светиите" (Иуда. 3).

Но Бог е тук сред нас и сега. Ето, днес Той отново се ражда, за да донесе и в нашия свят Своя мир и Своята любов, та в изобилието на благодатта Му да вървим и ние по пътя към живота и Неговото вечно Царство. Нашата вяра и неизменната ни любов към родилия се днес във Витлеем Спасител и сега остават най-яркото свидетелство за Неговото лично присъствие в света и в живота на всеки от нас. На тези мисли ни навежда не само тайнствената атмосфера на Рождественската нощ, притихнала в очакване на Младенеца, но и усещането за раждането на Христа в сърцата на всеки от нас тогава, когато Го обичаме, когато Го следваме и пазим заветите Му да любим един другиго (Иоан. 13:34).

В тази нощ си спомняме и песента на ангелското войнство: "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука. 2:14). В нашите дни на продължаващи военни конфликти и действия на "поднебесните духове на злобата" (Еф. 6:12) ние все повече си даваме сметка каква голяма необходимост имаме тъкмо от воля за добротворство и от изобилие на онзи божествен мир, който дойде в нашия свят с раждането на Божия Син. Ето защо днес е особен ден, в който да въздадем не само "слава във висините", но и истинска дейна благодарност към нашия Творец и небесен Отец, Който "толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен" (Иоан. 3:16).

Братя и сестри,

Денят на Христовото Рождество е ден на неземна радост и ликуване! Днес в своето празнично рождественско богослужение Църквата отново възпява как "Ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътуват, защото заради нас се роди Младенец ­ Предвечният Бог" (Кондак, гл. 3 на Рождество Христово). На днешния ден в града Давидов преди повече от две хилядолетия е поставено началото на нашето спасение! Нека прочее отворим вратите на домовете и сърцата си, за да посрещнем и приютим там Родилия се в тази свята нощ "Спасител, Който е Христос, Господ" (Лука. 2:11).

В деня на Христовото Рождество отново се обръщаме към всички вас ­ клир и миряни на родната ни Църква, в пределите на родината ни и далеч от нея, с топъл архипастирски благослов и гореща молитва към Всеподателя да не отнема благоволението Си към нашия христолюбив народ, та всякога укрепвани от Божията десница да преуспяваме в любовта и благочестието за слава на Родилия се Богомладенец!

Благодатта и мирът на Господа Иисуса Христа да бъдат с всички вас! Амин.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† МАКСИМ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Русенски митрополит НЕОФИТ, наместник на

овдовелия Доростолски митрополитски престол

† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН, временно управляващ Западно- и Средноевропейска епархия

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ