23 януари 2021, събота

Св. свщмчк Климент, еп. Анкирски. Св. мчк Агатангел. Св. Павлин, еп. Нолански
church

Твоето Рождество, Христе, Боже наш, озари света със светлината на богопознанието.

Тропар, гл. 4.

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Всеки път на границата между старата и новата година едно събитие от свещената история ни изпълва с такава неописуема радост и внася в сърцата и в домовете ни такава топлина, каквато нищо друго под слънцето не може да ни дари. Това единствено по рода си събитие е Рождеството в плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Всяка година в деня на Неговото Рождение ние, верните членове на светата Му Църква, се изпълваме с радост и умиление при спомена за Младенеца от Витлеемската пещера, за Бога, приел нашата човешка природа и станал Син Човешки, за да даде възможност на нас, по думите на великия св. Атанасий, да станем синове Божии.

Хилядолетия наред това божествено събитие е било само очаквано. Хилядолетия наред Израил е живял с вяра и с надежда за идването на Месия ­ Спасителя на света. И ето, че в Рождественската нощ дългоочакваното събитие настъпва. Ето че Помазаникът вече е дошъл, "защото ­ както пише св. евангелист Лука ­ у Бога няма да остане безсилна ни една дума" (Лука. 1:37). Изпълнило се е пророчеството на св. прор. Исаия, в което се казва: "Ето, Девицата ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил, което ще рече: с нас е Бог" (Ис. 7:14). В тази нощ светът вече е посрещнал Своя божествен Спасител. В човешката история е настъпило нечувано събитие, за което дотогава са знаели само верните чада от дома Израилев, но за което вече ще узнаят и всички останали, тъй като вестта за Него ще се разпространи по всички краища на света и сред всички народи (Мат. 28:19). Открила се е "великата тайна на благочестието" и Бог се е явил в плът (1 Тим. 3:16). Открила се е и тайната на богопознанието, както за това свидетелства Църквата в своето богослужение и в своето богословие ­ тайна, която тя открито възвестява на света вече цели две хилядолетия, като пази и до днес неповредена вярата "веднъж завинаги предадена на светиите" (Иуда. 3).

Но Бог е тук сред нас и сега. Ето, днес Той отново се ражда, за да донесе и в нашия свят Своя мир и Своята любов, та в изобилието на благодатта Му да вървим и ние по пътя към живота и Неговото вечно Царство. Нашата вяра и неизменната ни любов към родилия се днес във Витлеем Спасител и сега остават най-яркото свидетелство за Неговото лично присъствие в света и в живота на всеки от нас. На тези мисли ни навежда не само тайнствената атмосфера на Рождественската нощ, притихнала в очакване на Младенеца, но и усещането за раждането на Христа в сърцата на всеки от нас тогава, когато Го обичаме, когато Го следваме и пазим заветите Му да любим един другиго (Иоан. 13:34).

В тази нощ си спомняме и песента на ангелското войнство: "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука. 2:14). В нашите дни на продължаващи военни конфликти и действия на "поднебесните духове на злобата" (Еф. 6:12) ние все повече си даваме сметка каква голяма необходимост имаме тъкмо от воля за добротворство и от изобилие на онзи божествен мир, който дойде в нашия свят с раждането на Божия Син. Ето защо днес е особен ден, в който да въздадем не само "слава във висините", но и истинска дейна благодарност към нашия Творец и небесен Отец, Който "толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен" (Иоан. 3:16).

Братя и сестри,

Денят на Христовото Рождество е ден на неземна радост и ликуване! Днес в своето празнично рождественско богослужение Църквата отново възпява как "Ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътуват, защото заради нас се роди Младенец ­ Предвечният Бог" (Кондак, гл. 3 на Рождество Христово). На днешния ден в града Давидов преди повече от две хилядолетия е поставено началото на нашето спасение! Нека прочее отворим вратите на домовете и сърцата си, за да посрещнем и приютим там Родилия се в тази свята нощ "Спасител, Който е Христос, Господ" (Лука. 2:11).

В деня на Христовото Рождество отново се обръщаме към всички вас ­ клир и миряни на родната ни Църква, в пределите на родината ни и далеч от нея, с топъл архипастирски благослов и гореща молитва към Всеподателя да не отнема благоволението Си към нашия христолюбив народ, та всякога укрепвани от Божията десница да преуспяваме в любовта и благочестието за слава на Родилия се Богомладенец!

Благодатта и мирът на Господа Иисуса Христа да бъдат с всички вас! Амин.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† МАКСИМ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Русенски митрополит НЕОФИТ, наместник на

овдовелия Доростолски митрополитски престол

† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН, временно управляващ Западно- и Средноевропейска епархия

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

Последна промяна: 21.08.2020 г.