25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

† М А К С И М

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ЗЕЛОВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА СВЕТЕЙШИ ВЛАДИКО,

Възрадвано е сърцето ни, задето всемилостивият Бог благоволи да осъществим тази наша братска среща и да изживеем светли чувства на взаимна в Христа обич.

След недавнашното Ваше посещение в Сливенска епархия, ето сега гостувахте и в град Пловдив, оградени от топлото внимание на църковните и гражданските власти. В митрополитския храм "Св. Марина", на престолния празник, отслужихте света Божествена литургия, а ние се молихме в новоизградения храм "Св. Марина" в патриаршеската ни резиденция, осветен през месец октомври миналата година.

Поднасяме Ви сърдечни поздравления по случай удостояването Ви с почетни звания, което е израз на особено внимание и подчертаване на Вашата многостранна дейност за благото на светата Православна църква и гражданското общество.

Благодарим Ви, Светейши Владико, за отеческата загриженост, с която се отнасяте към нашите сънародници, живеещи в диоцеза на Вселенската патриаршия, за съдействието при организиране на техния църковен живот, реставрирането и поддържането на българските храмове, с богослужби на роден език, с участие в празнични дни на духовници - гости от България.

Благоплодни са усилията Ви, насочени към постигане на дейно православно свидетелство при единение и единомислие между светите Православни църкви - сестри, търсейки "онова, що служи за мир и взаимно назидание" (Рим. 14:19).

Светейши Владико, вседушевно Ви приветстваме като драг наш гост и обичан събрат ведно с Вашите съпътници и сътрудници с пожелание за крепко здраве, нови достойни първосветителски трудове и благоплодна църковно-обществена дейност.

ХРИСТОС ПОСРЕДЕ НАС!

***

Словото е произнесено при срещата с патриарх Вартоломей в ПКСХП „Св. Александър Невски", София, 18 юли 2010 г.