29 февруари 2024, четвъртък

Преп. Йоан Касиан Римлянин
church

† МАКСИМ, Патриарх Български

Ваше Преосвещенство, преосвещени епископе Григорий,

По преблагия Божий промисъл ти днес получи чрез полагане над теб архиерейските ръце благодатта на Светия Дух за епископско служение в светата Църква. Епископското служение е апостолско приемство, трудно, но свято. В човешка немощ с Божията благодат то се изпълнява.

По пътя на това велико служение ти си вървял с Божие провидение. Започнал детството си в благочестиво семейство, преминал послушание и монашеско пострижение в Хаджидимовския манастир „Св. великомъченик Георги Победоносец", Неврокопска епархия, и клирическото ти служение в нея - говорят за твоята духовна подготовка. Следването ти в паралелния курс на Софийската духовна семинария, завършването на Атинския богословски факултет - свидетелстват пък за твоята богословска школовка. Трудовото послушание и дисциплина по църковното ведомство, богослужебното и административното послушание в Неврокопска епархия и при нас, както и скромното поведение в личен живот - бяха уставни основания и добра надежда да те предложим и Св. Синод реши да бъдеш хиротонисан и назначен за наш втори викарен епископ, в очакване на добро сътрудничество и полезно служение на Софийския епархийски дял от духовното лозе, което насади Господнята десница.

Ти прие това свещено звание доброволно. Изпълнявай го добросъвестно. Изпълнявай заръките на светите апостоли, на служението на които си наследник. Свети апостол Павел съветва епископа Тимотея: ,,Не занемаряй дарбата, която е в тебе и ти бе дадена чрез пророчество с възлагане върху ти ръцете на свещенството" (1Тим. 4:14). „Бъди образец на верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота" (1Tuм. 4:12).

Помни и изпълнявай задълженията и обещанията, които даде преди хиротонията ти: „Да поставям за крайна цел на всички мои мисли, думи и действия славата Божия, спасението на човешките души и назиданието на цялата Църква, не търсейки нищо за себе си, но което е за Господа Иисуса". Изповяда догматите на вярата, правилата на Църквата, обетите на служението си. Да ти бъдат за задължително съобразяване с тях тия ти обещания пред Бога. Изпитвай Божията воля преди своите постъпки.

Поздравявам те от името на Светия Синод и от моя страна с братска обич в Христа, преосвещени епископе Григорий, с молитвени пожелания за успешно служение на Божия виноград и на скъпата ни Родина! На многая лета!