03 юни 2023, събота

Св. мчци Лукилиан, Клавдий, Ипатий, Павел,Дионисий и мчца Павла девица. Св. Маркелин.Преп. Атанасий Чудотворец (Задушница) (Тип. с. 474)
church

1 ноември - Денят на народните будители

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Паметникът на св. Паисий Хилендарски

На 1 ноември с благодарствен молебен, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, с полагане на венци с военен ритуал пред паметника на свети Паисий Хилендарски в Морската градина бе отбелязан Денят на народните будители от варненската общественост. Присъстваха представители на централната и местната власт, депутати, почетни консули, дипломати, ученици от ОУ “Христо Ботев” и много варненци.

Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил отбеляза: “Слава Богу, има доста просветени българи, които се стараят да бъдат и будители, да вършат това, което от тях зависи на мястото, където Бог ги е поставил! Имаме толкова големи примери, които си спомняме днес и на които следва да подражаваме! За това е толкова радостен този празник и вдъхновяващ за всички ни. В Деня на народните будители ние, всички българи, трябва преди всичко да разбудим своята съвест, да се стараем да видим преди всичко себе си, своите дела. Да не гледаме другите какво са направили и какво не са, а да си дадем ясна сметка, какво ние правим на мястото, където Бог ни е поставил, дали сме добросъвестни или можем да вършим задълженията си и по-добре.”

Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Варна [1.24MB]