29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

Архангелова задушница в София

| Автор: Софийска митрополия

Архангелова задушница  във военния Мавзолей-костница

В съботата преди Архангеловден, православната Църква е отредила да се почита паметта на всички християни, отишли си от този свят с вяра за възкресение. По традиция, в този ден се отдава вечна признателност и на офицерите и войниците, загинали по бойните полета, и на всички, паднали в редовете на Българската армия. По този повод Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийски митрополит отслужи трисагий във военния Мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

В чинопоследованието взеха участие протосингелът на Софийска митрополия, архимандрит Григорий, протоиерей Кирил Попов, протоиерей Николай Цурев, дякон Иван Петков и певците Андрей Касабов, секретар на Софийската митрополия, и Калин Кирилов.

На заупокойното моление присъстваха президентът на републиката и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов, министърът на отбраната Николай Младенов, заместник-председателят на Народното събрание Георги Пирински, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, народни представители, военни и ветерани.

След молението епископ Йоан произнесе слово, в което каза: „С дълбока признателност заставаме тук на мястото на покоя, за да засвидетелстваме своята почит и преклонение на нашите скъпи воини, отдали живота си и вярата си за България. Нашите воини, за които са приложими думите: "никой няма по-голяма любов от тая да положи душата си за своите приятели", остават живи в съзнанието на народната ни историческа памет. Молим Бог да ги упокои в селенията на праведните дето няма нито болка, ни въздишка, но живот безкраен. Бог да ги прости и да бъде вечна тяхната памет - завърши словото си епископът.

Почетен караул поднесе венци и цветя пред мемориала, издигнат в памет на загиналите, в центъра на който има поставена желязна икона с образа на св. Георги. След коленопреклонно мълчание президентът, придружен от официалните и духовните лица преминаха през костницата, където почиват кости на български военослужещи и влязоха в храма ”Св. Георги”, изграден специално на територията на военния мавзолей, където запалиха свещи. Ритуалът в памет на загиналите български войни се организира от 1924 г. Прекъснат е през 1946 г., а през 1992 г. по настояване на Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и пострадалите от войните отново е възстановен.

Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Задушница [2.60MB]