05 юни 2023, понеделник

Свети Дух. Св. свщмчк Доротей, еп. Тирски. Преп. Петър Корицки (Тип. с. 477)
church

Архангеловден - професионален празник на българската полиция

| Автор: Софийска митрополия

празник на полицията

На Архангеловден, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан отслужи празнична св. Литургия в столичния храм „Св. София”. В съслужение с викарния епископ бяха иконом Ангел Ангелов, предстоятел на храма, протоиерей Василий Сарян, предстоятел на храм „Преображение Господне”, свещеник Йоан Чикалов, предстоятел на храм” Св. Параскева”, иконом Веселин Арнаудов, протодякон Стефан Марков и дякон Иван Петков. По време на причастния канон вдъхновено слово за ангелския чин произнесе иконом Ангел Ангелов.

В края на св. богослужба, като преподаде патриаршеското благословение на християните, дошли в този старинен храм да се помолят на безплътните Божии ангели, епископ Йоан прочете поздравителен адрес от Негово Светейшество, с който Българският патриарх Максим поздравява по случай именния ден Негово Високоблагоговейнство иконом Ангел Ангелов и му пожелава „добро здраве, духовни сили и благодат в служението за благото на родната ни света Църква.”

След края на Литургията литийно шествие, водено от архиерея, се отправи към площад "Св. Александър Невски", където с тържествен водосвет, започна празникът на българската полиция. Тази година се чества 130-годишнината от създаването на институцията у нас. Поздравителни думи по повод празника отправиха министърът на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов, министър-председателят Бойко Борисов и Знеполският епископ Йоан, който се обърна към хората, избрали да бдят за сигурността и спокойствието на българските граждани с думите: „Когато държавната, законодателната, съдебната и църковната власт се водят от един морал, от една любов и се ръководят от една надежда, тогава имаме демократично общество... На многая и благая лета, честит празник!”

Честването на 8 ноевмри, като професионален празник на българските полицаи е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник - о. з. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията е потърсена консултация от Светия Синод на БПЦ. Софийският митрополит Стефан дава писменото мнение, с което изяснява: “Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите”. Вследствие на това църковно мнение през септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители да се чества Св. Архангел Михаил като патронен празник. Така 8-ми ноември е честван като професионален празник на полицията от 1924 до 1943 г. След 55-годишно прекъсване, с решение на Министерски съвет, традицията е възстановена през 1998 г., и тази година той се чества официално за дванадесети път.

Снимки: Атанас Димитров Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

МВР [3.22MB]