29 януари 2023, неделя

Неделя 15 след Неделя подир Въздвижение на Закхея. Пренасяне мощите на св. Игнатий Богоносец. Св. мчк Димитрий Сливенски. Гл. 8,утр. ев. 11, ап. 1 Тим. 4:9-15 (с. 291), лит. ев. Лк 19:1-10
church

Български свещеник – с две награди на ІІ Международен конкурс за композитори «Св. Роман Сладкопевец» - Русия

| Автор: Отдел "Връзки с обществеността"

Прот. Кирил Попов

Приключи второто издание на Международния конкурс за композитори "Св. Роман Сладкопевец" - посветен на 700-годишнината от рождението на великия подвижник и основател на прочутата Свето Троицко-Сергиева лавра преподобни Сергий Радонежки.

Конкурсът се организира от Международния фестивал "Академия на православната музика" съвместно с Православния богословски институт „Св. Сергий” в Париж с благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и с подкрепата на Министерството на културата на Руската федерация. Той се проведе в пет номинации. В четвъртата номинация за написването на химн a’cappella в чест на преподобния Сергий Радонежки сред номинираните седем участници от цял свят бе и протойерей Кирил Попов – свещенослужител в митрополитския храм „Св. Неделя” в София и диригент на Софийския свещенически хор.

Във финалния тур, който се проведе на 25, 26 и 27 април, композицията на прот. Кирил Попов бе отличена с две награди: от международното жури в номинации № 4, както и със специалната награда присъдена от Троицко-Сергиевата лавра.

При оценяването на творбите журито е взело предвид доброто познаване от авторите на традицията на православната музика и съобразяването й с културния и исторически контекст.

Вторият Международен конкурс за композитори "Св. Роман Сладкопевец" e част от мащабния културен проект на Руската федерация и Руската православна църква за популяризиране и развитие на православната духовност и култура. Той се организира с благословението на светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил и с подкрепата на администрацията на президента на Руската федерация и на Министерството на културата на Русия.

Протойерей Кирил Попов бе сред наградените и при първото издание на конкурса "Св. Роман Сладкопевец", което завърши през април 2012 г.