22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

Беседа „От Рождество Христово към Богоявление – началото на Божествената литургия“

| Автор: Софийска света митрополия

pb.jpg

На 8 януари, понеделник, се подновяват беседите в Обучителния център на Софийска св. митрополия, след Рождественските и новогодишни празници. Ще започнем годината с дискусионния цикъл „Православните богослужения“. Тема на беседата от 18:30 ч. ще бъде „От Рождество Христово към Богоявление – началото на Божествената литургия“, като лекцията ще обхване първата част на литургията – трите ектении с молитвите, антифоните и малкия вход.

Водещи ще бъдат протойерей Сава Кокудев, преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, и свещеник Любомир Янъков, а дискусията ще модерира Пламен Михайлов.

Заповядайте!

+++

Беседите в Обучителния център на Софийската св. митрополия се провеждат всеки понеделник от 18:30 ч., на четири тематични цикъла:

+ „Светите отци и съвремието“ – четене и обсъждане на душеполезни слова от светиите;
+ „Православните богослужения“ – смисъл и символика на вечернята, утренята, литургията, тайнствата;
+ „Изграждане и запазване на семейството“ – срещи за духовна и психологическа подкрепа;
+ „Живата история на Църквата“ – разкази за свети места и събития от миналото с отражение в духовния живот днес.

Обучителният център на Софийска митрополия се намира на ул. „Съборна“ № 11, вратата вдясно от входа на старинната църква „Св. Петка“, по стълбите на последния етаж.

Записите на беседите се излъчват в сряда и петък от 18:00 ч. в ефира на православно радио „Епархийски глас“ на адрес: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/ . Архивните издания са достъпни също така в каналите на „Епархийски глас“ в Youtube и Spotify.