29 февруари 2024, четвъртък

Преп. Йоан Касиан Римлянин
church

Честване Деня на народните будители в София

| Автор: Българска Патриаршия

Паметника на светите братя пред Народната библиотека

По случай Деня на народните будители – 1 ноември - пред паметника на славянските просветители св. Кирил и Методий, в градинката пред Народната библиотека, се състоя станалото вече традиционно честване и бяха поднесени венци и цветя пред паметника на светите братя. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тържеството бе уважено от представители на Българската православна църква в лицето на свещеници от храма на Божията Премъдрост „Св. София” и група семинаристи, водени от ефимерия на Семинарията свещ. Божидар Маринов.

На тържеството присъстваха: вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на образованието, науката и младежта Йорданка Фандъкова, и. д. кметът на София г-н Минко Герджиков, председателят на сдружение „Мати Болгария” Петър Константинов, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, представителката на Регионалния инспекторат по образование в София г-жа Ваня Станчева и др.

След поднасянето на венците тържеството продължи в сградата на Народната библиотека с награждаване на заслужили дейци на просветното дело.

Денят на българските народни будители се чества за първи път в Пловдив през 1909 г., а от 1923 до 1944 г. е общонационален празник. От 1945 г. празникът е отменен и е възстановен едва през 1992 г. по инициатива на писателя Петър Константинов, председател на сдружение „Мати Болгария”. За Ден на народните будители е определена датата 1 ноември – деня, в който се чества по стар стил паметта на покровителя на българския народ преподобни Йоан Рилски Чудотворец. Празникът е посветен на делото на българските просветители, книжовници, радетели за народна свяст, които са спомогнали за съхраняване на духовните ценности на народа ни.

Повече информация за историята на празника можете да прочетете тук:

http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=new_site.xml#buditeli

Озвучаване: Боряна Николова

Прикачени файлове

София [867.48kB]