03 юни 2023, събота

Св. мчци Лукилиан, Клавдий, Ипатий, Павел,Дионисий и мчца Павла девица. Св. Маркелин.Преп. Атанасий Чудотворец (Задушница) (Тип. с. 474)
church

Ден на народните будители

| Автор: Софийска митрополия

празник в храм 'Св.Неделя'

На 1 ноември Православната църква чества паметта на св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян и майка им Теодота. Този ден се чества и като Ден на народните будители. В чест на празника викарният епископ на Софийския митрополит Знеполски епископ Йоан оглави св. Литургия в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”. В съслужение с Негово Преосвещенство в богослужението взеха участие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, и храмовото духовенство. По време на причастния канон проповед произнесе предстоятелят на храма свещ. иконом Мина Минчев. Изхождайки от неделното евангелското четиво, отец-предстоятелят представи църковното разбиране за смисъла и употребата на земните блага и богатство.

След св. Литургия архиереят като поздрави християните с празника на св. безсребреници, каза слово, в което ни прикани да си спомним, че ролята на Българската православна църква е била водеща в съзиданието на нашата държавност и народност. „Да помним нашата история, която е съкровищницата на нашето минало, но да знаем и нашето настояще и да творим бъдещето с духовна приемственост...” - призова в заключение еп. Йоан

Денят на народните будители е български национален празник, който се чества всяка година на 1 ноември. На него се почита паметта на българските църковни и просветни дейци, а така също и на радетелите за национална независимост и свобода, както през Възраждането, така и през всички времена от българската история, почитат се всички онези, които са довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет.

Много градове и села отдават заслужената признателност към народните будители, като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име. По тази причина Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, през 1922 г. внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. За първи път е честван в Пловдив през 1909 г., а от 1922 до 1945 г. е общонационален празник. След 1945 г. празникът е отменен и след дълго прекъсване, по предложение на Петър Константинов от сдружение „Мати Болгария” е възстановен отново от 36 Народно събрание. От 1992 г. 1 ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. По предложение на Съюза на учените той стана и Ден на учените.

По повод честването на празника покойният академик протойерей Ив. Гошев пише в Църковен вестник, бр. 38 от 1926 г. обръщение, чиито думи и днес звучат актуално: “Преди няколко години малцина си спомняха за народните будители, а още по-малко бяха онези, които взимаха участие в празненствата, устройвани в тяхна чест. Обаче последните национални катастрофи ни накараха да се стреснем и да хвърлим поглед на славното ни минало, за да търсим там опора за нашия народ. В това минало ние намерихме забравените велики народни будители и в тяхна чест преди няколко години бе определен специален ден за прослава. И без преувеличение можем да кажем, че 1 ноември, Денят на народните будители, днес е един от най-големите национални празници.”

Озвучаване: Боряна Николова

Прикачени файлове

София [1.45MB]