27 януари 2023, петък

* Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст (Тип. с. 196)
church

ДЕЦАТА ОТ ИНТЕРНАТА КЪМ ДЕТСКИЯ КОМПЛЕКС „СВ. СЕСТРИ ВЯРА, НАДЕЖДА, ЛЮБОВ И МАЙКА ИМ СОФИЯ” – С. КИЧЕВО ПОЕХА НА ПЪТ

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Нашето бъдещо

„Детство мое”...

Децата от интерната към Детския комплекс „Св. сестри Вяра, Надежда, Любов и майка им София” – с. Кичево отново бяха на път. След като неотдавна получиха „сертификат” да упражняват „пиратска”-та професия, пътувайки с „пиратски” кораб, те посетиха манастира „Св. св. Константин и Елена” в едноименния курорт. Там се помолиха пред храмовата икона за родителите и роднините си, за своите учители и възпитатели. Запалиха и по свещичка. По стара манастирска традиция бяха почерпени с локум и им бе разказана древната история на свято и благословено място – за първите отшелници дошли по тези места; за чудодейната вода, извираща под самия престол в олтара на храма; за възстановяването на манастира след една от поредните Руско-турски войни в началото на XIX в.; за духовните плодове, които всеки може да получи, пристъпвайки с вяра към св. Тайнства.

След няколко дни децата се отправиха на север. В гр. Каварна те бяха посрещнати от архимандрит Методий Хлебаров от с. Българево. Той ги придружи до нос Калиакра. Там децата научиха за легендата, свързана с това място и разбира се, вече традиционно, си направиха снимки за спомен. О. Методий ги почерпи със сладолед.

Децата са си деца и ние, възрастните, не трябва да го забравяме. Те имат нужда да играят, да се веселят, да опознават света, да бъдат научени на доброто, („лошото ще го научат така или иначе”, както казваше един мой познат) и ние, възрастните, имаме този дълг. Имаме дълга да осигурим всичко това за тях – и възпитанието, и игрите. И за едното, и за другото е по-лесно да вървят ръка за ръка. Това опитват, това е целта на ръководството на Детския комплекс в с. Кичево – децата, които учат и живеят там да имат и щастливо детство, но и да не пропуснат най-важните години! Защото пропуските в детството много често са фатални. Събитията около нас го доказват.

На връщане към с. Кичево децата спряха в местността Тузлата, край гр. Балчик и с. Кранево. За тях бе интересно и любопитно да видят курортните селища и историческите места, които са изучавали през учебната година, но които – по една или друга причина – не биха могли да посетят.

Благодарение на подкрепата на Варненската и Великопреславска св. Митрополия - с чиято помощ се организираха пътуванията им - децата разширяват мирогледа си и „откриват” света, в който живеят.

Социална асоциация „Св. Андрей” - Българо-германско сдружение с нестопанска цел полага и ще полага грижи за децата – не само за тези, които са в Детския комплекс „Св. сестри Вяра, Надежда, Любов и майка им София”, но и във всеки един друг случай – защото те не са само нашето бъдеще. Те са нашето настояще – те са чисти, необременени! Такива, каквито трябва да сме всички!

Текст: свещ. Стойко Стойков Снимки: Маргарита Драгнева Озвучаване: Мариана Иванова

Прикачени файлове

Озвучаване [1.13MB]