25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

Енорията в кв. Горна баня отбеляза своя втори храмов празник с архиерейска света Литургия

| Автор: Софийска света митрополия

P2100131-scaled.jpg

На 10 февруари Православната църква почита паметта на свети свещеномъченик Харалампий, епископ Магнезийски.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм „Св. Николай Мирликийски“ в кв. Горна баня, беше отслужена архиерейска св. Литургия.

Св. Литургия беше оглавена от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, в съслужение с йеромонах Юстин, брат на Зографската св. обител „Св. вмчк Георги Победоносец“, иконом Дилян Цветков, предстоятел на столичния храм „Св. пророк Илия“ в кв. Княжево, протойерей Марин Стоилов от храмовото духовенство, свещеник Богомил Читалов, служащ в гр. Копривщица, свещеник Спас Рангелов от столичния храм „Рождество Богородично“ в кв. „Лагера“, свещеник Георги Читалов, предстоятел на храма, и дякон Даниел Сираков.

Църковните песнопения изпълниха църковни певци от хор „Св. Наум Охридски“, с диригент д-р Андрей Касабов.

На св. Литургия присъстваше г-жа Дарина Лучанска, зам.- кмет на район „Овча купел“.

Поводът за тържественото отбелязване на празника на св. Харалампий в горнобанския храм беше намиращата се в храма мощехранителница със св. мощи на светеца.

След св. Литургия, по традиция беше осветен и благословен пчелен мед и хлебни приношения. На всеки дошъл в храма беше подарено малко бурканче с пчелен мед от името на църковното настоятелство.

Празникът в чест на св. Харалампий, отбелязан като втори храмов празник на енорията в кв. Горна баня, завърши с проповед, която епископ Исаак отправи към присъстващите християни. Той запозна вярващите с живота, делото и мъченичеството на св. Харалампий и призова вярващите да се стараят според своите сили и възможности да му подражават.

Епископ Исаак изказа благодарности на предстоятеля на храма свещеник Георги Читалов за организирането на празника, на свещенослужителите за молитвеното участие в тържеството, на църковните настоятели за подкрепата и помощта в църковните дела, на певците за сладкопението и на народа за отделеното време и любов към св. Харалампий. Той поздрави богомолния народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Благодарност от името на всички присъстващи към Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, както и към Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, поднесе свещеник Георги Читалов, като лично благодари на епископа за уважението и грижата към енорията и църковното дело и му подари красив букет със свежи цветя.

Епископът раздаде нафората и поздрави всички присъстващи на празника лично. Всеки вярващ получи и по една иконичка с образа на св. Харалампий, за благословение и спомен от тържеството.

+++
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит през 2022 г. храмът се сдоби с частица от св. мощи на св. Харалампий, предоставени от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Троянската и Бачковската св. обители.

Текст: Андрей Касабов
Снимки: Димитър Цонков

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК