02 март 2024, събота

Св. свщмчк Теодот, еп. Киринейски
church

Г-жа Велислава Дърева с държавно отличие за принос в българската култура и за защита на Българската православна църква

| Автор: Българска Патриаршия

Г-жа Велислава Дърева

На 29 септември 2009 г. Президентът на Р България връчи орден „Св. св. Кирил и Методий” – І степен на г-жа Велислава Дърева за принос в българската култура и за защита на Българската православна църква. Официалната церемония се състоя в Гербовата зала на Президентството. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим при награждаването присъства и Негово Високопреподобие архим. Григорий, протосингел при Софийската св. митрополия.

Предложението за удостояването на г-жа Дърева с това високо държавно отличие е по инициатива на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Със своето ярко журналистическо перо и активната си гражданска позиция г-жа Дърева е един от неуморните и пламенни застъпници на Българската православна църква още от времето на разкола и ревностен защитник на нейния авторитет и цялост както пред държавните институции в България, така и пред европейските институции.

След решението от 22 януари т. г. на Европейския съд по правата на човека в Страсбург по делото срещу БПЦ г-жа Дърева заедно с г-н Борислав Цеков, проф. Г. Каприев и г-н Г. Тодоров издадоха на английски език книгата „Грешно правосъдие”, която бе тържествено представена в Европейския парламент. Книгата е анализ на решението на Европейския съд и чрез богословски и юридически аргументи се изправя в защита на БПЦ и светото Православие. С помощта на тази книга и проведените във връзка с премиерата й срещи членовете на Европейския парламент, на Съда в Страсбург и Парламентарната асамблея на Европа бяха запознати с ролята и мястото на БПЦ като основно градиво на Българската държава.

Госпожа Дърева участва в изграждането и на сайт в защита на единството на Православието с българска и английска версия, с чиято помощ Обединена Европа ще може по-добре да се запознае с каноничното устройство и историята на вселенското Православие и отделните поместни православни църкви.

Поздравяваме г-жа Велислава Дърева с високото държавно отличие!

Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

В. Дърева [2.47MB]