15 юни 2024, събота

Св. прор. Амос. Св. мчк Исихий Доростолски. Св. Ефрем, патр. Сръбски, българин
church

Храмов празник и молебен за военнослужещите и всички плаващи по море на Никулден

| Автор: Варненска и Великопреславска митрополия

001.JPG

На 6 декември 2021 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави празничното богослужение на храмовия празник на храм "Св. Николай". В съслужение с него бяха председателят на храма иконом Василий Шаган, иконом Пламен Коларов, протойерей Йордан Найденов – секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия, свещениците Алексей Акоста и Венцислав Георгиев, митрополитският дякон Любомир Георгиев и дякон Яньо Петранов.

Морската столица почете паметта на Мирликийския архиепископ с Божествена света Литургия, а след нея и военен ритуал с отслужване на молебен за всички военнослужещи от Военноморските сили на Република България, както и за всички плаващи по море човеци.

Въпреки делничния ден благолепният храм бе изпълнен от множество християни, жители и гости на града, които съучастваха в радоста от повсемествно чествания празник, украсен и от пострижението на Мартин Николов в първата степен на свещенството – четец, певец и свещоносец.

За молитвеното настроение на присъстващите допринесоха с песнопенията си клиросните певци Тодор Тодоров, Александър Александров и хорът при храма с диригент Мартин Димитров.

В проповедта си митрополит Йоан припомни житието на светия архиепископ: „Като се замислим за свети Николай и това прекрасно име, което е гръцко по произход и означава победител на народите, си даваме сметка, че онези имена, които са давани по-рано – преди покръстването въобще на народите... на славянските народи например – са били доста различни. И това име вече след кръщението на даден народ има напълно осмислено съдържание и духовен смисъл, защото самото име на свети Николай отразява и неговото житие“.

Архиереят заяви, че свети Николай е честван от воините и от пътуващите по море, защото една част от чудесата му са свързани именно с тези пътуващи човеци, които са изпадали в определени зли обстоятелства, при определени нещастия и той помага, и се явява.

Негово Високопреосвещенство отбеляза, че денят, в който честваме паметта на свети Николай е особено важен. „Той е важен, защото за нас тази духовна памет има значение. Има значение в нашия живот. Това е един път в годината сега – през зимата, и втори път във връзка с пренасянето на светите му мощи (9 май). Така или иначе двата дена са свързани, но те са важни, защото те крепят с тези молитви и цялата ни година“.

Митрополит Йоан поздави всички именници, които се украсявят с името на светия архиепископ, както и Военноморските сили на Република България, като благопожела светецът да даде на всички малко повече търпение, спокойствие, мъдрост и разсъдителност, защото тези качества, тези добродетели ще са ни необходими тепърва.

Негово Високопреосвещенство пожела още здраве, а на болящите – търпение и оздравяване. „За Бога всичко е възможно! Ние се молим за тези човеци, които страдат, бедстват, боледуват, които са в немощ, които изживяват своите стрдания в бедност, в скърби. Човек не бива да се озлобява, не бива да роптае. Ропотът срещу Бога не е добър, но това се случва поради липсата на човешко търпение. И, разбира се, не на последно място – Бог да ни дарува Своята любов, с която трябва да живеем и с която трябва да умираме, защото "живеем ли - за Господа живеем, умираме ли - за Господа умираме; следователно, живеем ли, или умираме - Господни сме" (Рим. 14:8)“, каза митрополит Йоан.

Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополи във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/426360308986109.

Изготви: Георги Великов