20 април 2024, събота

* Акатистна събота. Чудотворна икона „Златна ябълка”. Преп. Теодор Трихина. Св. ап. Закхей. Св. Николай (Жички) (Злат. лит.) (Тип. с. 440)
church

Излезе от печат брой 4 на "Църковен вестник"

| Автор: Синодално издателство

CV BR4_2023.jpg

150 години от обесването на йеродякон Игнатий – Васил Левски се навършват тази година на 19 февруари. Обръщението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по този повод и как Българската православна църква почете паметта на достойния българин, можете да прочетете на стр. 1 и 2 на брой 4 на официоза на БПЦ-БП „Църковен вестник“.

На стр. 3 публикуваме информация за официалните срещи на патриарх Неофит с новия апостолически нунций в България - монсеньор Лучано Суриани, и със служебния министър-председател Гълъб Донев.

Трансформацията на света и новите реалности“ е един анализ на богослова Елисавета Миленова за предизвикателствата пред човечеството днес – политически, икономически, екологични и най-вече кризата на ценности, както и за ролята на религията в трансформацията на света. Статията, под рубриката „Православие и съвременност“, четете на стр. 4-5.

В началото на Великия пост темата в „Колонката на редактора“ е „Търпението – свръхсила“, където Александра Карамихалева разсъждава за търпението като добродетел, която прави духовното ни състояние недетерминирано от обстоятелствата в нашия живот, от другите хора и света, прави ни вътрешно автономни. Стр. 5.

От св. Цар Петър до Благовест Сендов“ е интригуващото заглавие на статията на свещ. Лъчезар Лазаров, който ни напомня за някои от именитите миротворци в българската история и отправя призив да бъдем добри един към друг, да се осъзнаваме като братя и да се подкрепяме. Стр. 6.

Стенопис в Лозенския манастир „Св. Възнесение Господне“ с изображение на св. Ангел, воин Български, става повод на историка Валя Илиева да направи своето проучване, което публикуваме със заглавие „Възкресена памет за български светци“, под рубриката „Българската святост“. Статията ще откриете на стр. 8, където ще намерите информация и за честването на 5 години от блажената кончина на дядо Добри от с. Байлово. На стр. 7 публикуваме материал от същата авторка, посветен на Ботевия църковен календар и някои дописани имена на именити българи в него.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: [email protected] с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Отговорен редактор за броя: Александра Карамихалева