16 юли 2024, вторник

Св. свщмчк Атиноген и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица. Св. мчк Йоан Търновски
church

Излезе от печат Рождественският брой на списание „Амвон“, издание на храм „Св. Атанасий“ – Варна

| Автор: Варненска и Великопреславска митрополия

001.jpg

„И Словото стана плът“ на свети Йоан Кронщадски е уводният материал, който ни прави участници в радостта на един от най-значимите празници в човешката история – Рождеството на нашия Спасител.

В рубриката „Начала“ протоиерей Андрей Ткачев се обръща към тези, които и в миналото, а и сега отправят въпроси, породени от тяхното неверие и неведение. Писидийският Митрополит Сотириос ни разяснява смисъла на призива, който се чува на всяка Литургия „На Христа Бога да предадем“. В рубриката „Слово за живот“ има разясняващи тълкувания на блаженствата, както и разсъжденията на св. Лука Войно-Ясенецки за предопределението.

Статията на ставрофорен иконом  Дончо Александров ни кара да погледнем на „Успех“-а не от светска гледна точка, а от християнска. Интригуващ е философският  размисъл на Сергей Худиев за избора, свободната воля и вярата.

Спазвайки традицията, в списанието присъстват теми за семейството, брака и проблемните деца, които имат най-голяма нужда от любов. „За мъжкия блуд“, който за разлика от женския е по-малко дискутирана тема, предлага интересен поглед върху проблематиката.

В рубриката „Вяра и живот“ се срещаме с напътствията на грузинския светия Григорий Хандзтийски над проблема „Как да живеем по волята Божия“. Животът и наставленията на още един грузински светия – Гавриил Ургебадзе, са ни представени в описанията от негово духовно чедо.

В „Богословски размисли“ ни хвърля тежката тема за трансхуманизма. Проф. Алексей Осипов ни провокира с въпроса: „В един Бог ли вярват всички религии?“

Има още вълнуващи четива - разкази на преживели „Чудесата на вярата“, както споделени вълнения за красотата в природата от св. Порфирий Кавсокаливит и още други статии, свързани с вярата и духовния живот.

И в този брой екипът на списание Амвон се е постарал да предостави четива, резониращи с мислите на християните относно разнообразни проблематики, породени от земния живот и стремежа към вечно спасение.  И в тези светли празнични дни, както призовава свети Йоан Кронщадски в Рождественското си слово: „Да принесем добродетели в дар на Родилия се заради нашето спасение, вместо златото, тамянът и смирната, които Му донесоха влъхвите като на Цар, Бог и Човек“!