23 февруари 2024, петък

Св. свщмчк Поликарп, еп. Смирненски. Преп. Александър, първоначалник на обителта на незаспиващите
church

Коледно тържество на СОУ „Св. св. Кирил и Методий” - гр. Видин

| Автор: Видинска митрополия

Коледно тържество на СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” - гр. Видин

На 22 декември в залата на Драматичния театър в гр. Видин се състоя тържественият Коледен концерт изнесен от възпитаниците на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Видин.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан на тържествената вечер присъства Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий и духовници от гр. Видин.

Епископ Сионий поднесе цветя и изказа благопожелания от името на епархийския архиерей към директора г-н Любомир Миланов, учителския колектив, учениците и към празнуващото множество.

Концертът бе изпълнен с много радост, талант, преданост и всеотдайност.

На всички сърцата се изпълниха с възхищение и благодарност, че в трудните дни, в които живеем, се вижда, че нашият народ възкръсва, че младото поколение възраства в творчество, мъдрост, любов и духовност.

Справка:

СОУ „Св. св. Кирил и Методий" осигурява качествено образование, уют и топли грижи на своите 740 възпитаници, в 35 паралелки. За високото равнище на тяхната общообразователна и профилирана подготовка в областта на изкуствата се грижат 77 висококвалифицирани преподаватели и 4 външни лектори.

Училището успешно изгражда облика си на престижно видинско училище, гарантиращо съвременни знания и умения на учениците си, удовлетворяващо потребностите и очакванията на младите хора и техните родители. Свободният творчески дух и атмосфера в училището и многобройните изяви и инициативи на талантите на децата превръщат формирането на знания и умения в неповторимо преживяване.

Специфичен облик на училището придава обучението в разширени и профилирани паралелки по изобразително изкуство, музика и хореография още в ранна училищна възраст. Разширеното и профилирано обучение по музика предлага възможности за школувано и народно пеене и индивидуално изучаване на музикални инструменти: пиано, цигулка, виолончело, акордеон, китара, кларнет, тромпет, ударни инструменти и народни инструменти - кавал, гъдулка, гайда и др.

Разширеното изучаване на изобразително изкуство предлага на учениците работа в групи по изящни и приложни изкуства: живопис, графика, иконопис и стенопис, приложна графика, моден дизайн, дизайн и реклама, дърворезба.

В разширеното и профилирано обучение по хореография учениците изучават история на танца, етнография, постановка на танца, български народни танци, модерни танци и др.

За формирането на младите таланти важна роля играят многобройните им творчески изяви - училищни, регионални, национални и международни: изложби, конкурси, концерти, фестивали. В традиция се превърна възпитаниците на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий" да печелят призови места, което е доказателство за техния талант и за професионализма и всеотдайността на техните преподаватели.

Текст: Архимандрит Поликарп, сайт на СОУ "Св. св. Кирил и Методий"-гр. Видин Снимки: Йеромонах Евтимий Озвучаване: Владислав Трифонов