01 октомври 2023, неделя

2 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Покров на Пресвета Богородица. Св. ап. Анания.Преп. Роман Сладкопевец. Преп. Йоан Кукузел (Тип. с. 93). Гл. 8, утр. ев. 6, ап. 2 Кор. 6:16-7:1(с. 185), лит. ев. Лк 6:31-36
church

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ Г-Н БОЙКО БОРИСОВ БЕ ПРИЕТ ОТ СВ. СИНОД НА БПЦ

| Автор: Българска Патриаршия

НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ МАКСИМ И МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

Днес, 30 юли 2009 г. министър-председателят на Р България г-н Бойко Борисов посети Св. Синод на Българската православна църква в отговор на синодалната покана за среща по повод встъпването му в дъжност и във връзка с обсъждането на въпроси от актуално естество.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим приветства министър-председателя със следните думи:

Уважаеми г-н министър-председател на Министерския съвет на Репубика България,

На 27 юли т. г. с радост и молитвени пожелания присъствахме в Народното събрание на избора Ви за министър-председател на Република България.

Днес заедно с високопреосвещените синодални архиереи отново радостно изживяваме постигнатия от Вас успех и високото доверие на българските избиратели, които повярваха във Вашата принципност, строгост и преданост в изпълнение на поетия дълг.

Имали сме възможност да бъдем свидетели и на Вашето почтително отношение към Българската православна църква – Българска Патриаршия и нейната богопредана йерархия с проява на съпричастност към църковния ни живот и дейност. Изразяваме надежда, че и от висотата на новото Ви служение ще давате своя ценен принос за утвърждаване на мира и справедливостта в нашата страна, за поддържане на каноническия ред в светата ни Църква, за постигане на трайно благоденствие и възход на трудолюбивия ни народ.

Сърдечно Ви пожелаваме крепко здраве, плодотворни успехи в делата Ви и щедра Божия помощ в благородните Ви усилия за благото на Христовата Църква и свидното ни Отечество.

На многая и благая лета!

След приветствието си Българският патриарх Максим поднесе на министър-председателя икона с образа на Пресвета Богородица, който премиерът благоговейно целуна. Светият Синод изпя „Многолетие” за благословена работа на новото българско правителство, след което светейшият патриарх сърдечно покани премиера да започнат разговора по актуални въпроси.

Негово Светейшество отбеляза големите заслуги на БПЦ през вековете за опазване на вярата и народностния дух. Българският патриарх отбеляза, че нашите предци са вършели църковно и родолюбиво дело в изпълнение на евангелското служение. Негово Светейшество напомни, че БПЦ се моли на Бога министър-председателят да бъде подкрепен във високоотговорното му служение на нашия народ и благодари за вниманието, което г-н Борисов е проявил, идвайки в свещената сграда на Св. Синод.

Премиерът г-н Бойко Борисов благодари за поканата и изтъкна историческите и актуални заслуги на БПЦ за добруването и напредъка на българската нация. „Радвам се, че Ваше Светейшество присъства в българския парламент на 27 юли, когато бе гласувано и избрано новото българско правителство. Бях удовлетворен, че получих благословението Ви за нелеката, но с Божия помощ успешна работа в името на България, която ми предстои. Възхищавам се от посетените от мен манастири около град София. Манастирската тишина и духовната атмосфера там силно ме впечатляват и ми дават много надежда, за да бъда предан православен християнин.” От изказването на г-н Борисов стана ясно, че премиерът счита православните манастири за негаснещи светилници, които винаги са огрявали и днес сочат правия път за българското духовно и национално оцеляване. Премиерът посочи, че се надява и на бъдещи срещи със Св. Синод, които ще бъдат от взаимен интерес.

В края на срещата г-н Бойко Борисов взе благословение от Българския патриарх Максим и от синодалните архиереи и бе изпратен с благопожелания за народополезна и успешна работа.

Снимки: прот. Василий Сарян, Тони Чавдаров Озвучаване: Боряна Николова