18 април 2024, четвъртък

Преп. Йоан. Св. мчк Виктор (Прежд. лит.) (Тип. с. 438)
church

Митрополит Йосиф взе участие във вечернята в навечерието на празника на БФ на СУ "Св. Климент Охридски"

| Автор: Българска Патриаршия

БФ на СУ 'Св. Климент Охридски'

Тази вечер, в навечерието на празника на Софийския университет - свети Климент Охридски, в Богословския факултет на Алма Матер бе отслужена празнична вечерня. За радост на преподавателите и студентите на факултета в богослужението взе молитвено участие и Негово Високопреосвещенство митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който винаги е желан гост в Богословския факултет в София.

С присъщата си пламенност и красноречие митрополит Йосиф говори за силната си лична привързаност и пристрастност към това учебно заведение, чийто възпитаник е, и изтъкна интересни и поучителни факти от живота и делото на св. Климент.

В богослужението молитвено участие взе и проф. д-р Йоанис Тарнанидис от Солунския Аристотелев университет, който по-рано днес от 15 ч. в аулата на Софийския университет бе отличен с титлата "почетен доктор на богословието". Професор Тарнанидис е виден историк на славянските православни църкви.

Утрешната празнична света Литургия в академичния параклис на БФ на СУ „Св. Климент Охридски” по решение на Светия Синод на БПЦ ще бъде оглавена от игумена на Бачковския манастир Негово Преосвещенство Агатоникийски епископ Борис.

Озвучаване: Владислав Трифонов