29 февруари 2024, четвъртък

Преп. Йоан Касиан Римлянин
church

На Кръстовден „Живото слово“ се завръща с протойерей Кръстин Апостолов и Александър Шпатов

| Автор: Софийска света митрополия

2022-09-14.jpg

Утре, 14 септември, на празника на Всемирното въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен, предаването за вяра и култура „Живото слово“ се завръща в ефира на радио „Епархийски глас“ с актуално съдържание, след като през лятото се излъчваха повторения на някои от най-знаковите му издания.

В първата част на програмата темата разбира се ще бъде празникът на Кръста Господен, като за него ще разговаряме с протойерей Кръстин Апостолов, доскорошен председател на българската църковна община в Хамбург „Св. св. Кирил и Методий“. Като всеки православен християнин отец Кръстин също е понесъл кръста си, но освен това го носи и в името си и точно на своя имен ден ще бъде гост на „Живото слово“.

12-те големи Господски и Богородични празници са свързани със събития от евангелския кръг. Само Въздвижение възпоменава събития от значително по-късен период. Защо е било толкова важно за Църквата да направи това изключение или по-скоро допъление, ще разберем от о. Кръстин.

Този първи брой на предаването за новия радио сезон очевидно ще бъде подчертано празничен, защото във втората част гост ще бъде писателят Александър Шпатов, с който в аванс ще поговорим за празника на столицата София – Христовият град на Божията Премъдрост – който предстои след дни на 17 септември, когато Църквата почита св. великомъченици София и дъщерите ѝ Вяра, Надежда и Любов. През 2015. г. Александър получава наградата за литература на Столична община за сборника си с разкази, посветени на града – „НаЖиво от София“.

Водещ на този брой на „Живото слово“ ще бъде журналистът и писател Ангел Иванов.

„Живото слово“ можете да слушате от 20:30 ч. с повторения в петък и неделя по същото време, както и от 3:00 ч. през нощта - в медията на Софийска света митрополия „Епархийски глас“ на адрес: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/. Записи на предаванията са достъпни в каналите ни в Youtube и в Spotify, както и на адрес: https://anchor.fm/radio-glas .