18 април 2024, четвъртък

Преп. Йоан. Св. мчк Виктор (Прежд. лит.) (Тип. с. 438)
church

НАВЕЧЕРИЕТО НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК В СОФИЙСКИЯ КВАРТАЛ ЛОЗЕНЕЦ

| Автор: Софийска митрополия

х. "Преображение Господне" 5.август 2009

Един от дванадесетте велики годишни празници – славният ден на Христовото Преображение, бе отпразнуван и тази година в богоименитата ни столица по особено тържествен начин. Въпреки дъждовното време, храм “Свето Преображение Господне” в кв. Лозенец бе изпълнен с народ, стекъл се да почете празника много преди Софийския викарий Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан да благослови началото на тържествената вечерня.

За енориашите настъпи поредното духовно угощение – този път предстоявано от архиерей. В очите на богомолците дошлите от други софийски енории видимо се четеше радост и възхита от вътрешното благолепие на храма, който в последните няколко години, благодарение усърдието на храмовия предстоятел – протоиерей Василий Сарян, се превърна в истинска забележителност на столичния град.

След възвръщането му във владение на каноничната Българска православна църква храмът бе благоукрасен до степен, на която биха могли да съперничат малко църкви не само в София, но и в страната ни.

Дълъг е пълният списък на придобивките, с които се е сподобил храмът , затова тук ще посоча по-забележимите, а това са: нов мраморен под в наоса и олтара, мраморен синтроний /място за седене в олтара, непосредствено зад св. престол/, мраморен амвон и предиконостасна преграда, нови иконостасни икони, дърворезбени певници и стасиди /места за стоене и сядане при храмовите стени /, дворна мраморна настилка и много други. Настоящият празник завари храма с нов покрив, кована дворна ограда, велелепна чешма и мраморен олтарен цокъл. Благолепието на храма разбира се е от значение, но не би било от особена полза, ако не беше налице и най-важната енорийска придобивка – възраждането на духовния живот.

Като следствие от неуморните душепастирските грижи на отец Василий и събратята му отец Валентин Тупаров и отец Климент Харизанов днес богослужбите в храма са доволно посетени. Трябва да се отбележи, че присъстващите на неделните и празнични последования са предимно млади хора. От шест години функционира и неделно енорийско училище за възрастни, ръководено от г-жа Милена Йоцова.

В съслужение на празничната вечерня до Негово Преосвещенство застанаха архимандрит Григорий, просингел на Софийска митрополия и множество предстоятели и свещенослужители, дошли от различни софийски църкви, и дякони. Духовното тържество бе огласено антифонно - от две препълнени певници, който начин на певческо участие от четири години насам е обичайна практика за този храм. В миналото с подобна практика са могли да се похвалят повечето български храмове, но в наше време поради липса на достатъчно певчески кадри този раннохристиянски начин на музикославене рядко се практикува дори и в ставропигиалните ни манастири.

Преди началото на стиховните стихири за здравето и благополучието на присъстващите бе отслужено петохлебие. След отпуста на вечернята Негово Преосвещенство епископ Йоан отправи поздравително слово, в което преподаде благословението на Българския патриарх Максим, припомни повода за молитвеното събиране в тази прохладна софийска вечер, извличайки от това богопромислително събитие от Свещената история и повод да апелира към лично преобразяване в християнските ценности на всеки един от присъстващите, както и на целия ни народ. В края на обръщението си преосвещения архипастир благодари за проявеното усърдие от страна на предстоятеля, храмовото духовенство, известното с действеността си църковно настоятелство, песнословстващите и всички дошли да почетат празника.

Така с едно сърце и едни уста духовенство, псалти и богомолен народ встъпиха в радостта на настъпващия празник на славното Христово Преображение, отнасяйки със себе си отблясък на таворската светлина, видяна някога в древност от светите апостоли Петър, Иаков и Иоан.

Текст и снимки: Весела Игнатова Озвучаване: Боряна Николова

Прикачени файлове

София [1.07MB]