14 юли 2024, неделя

† 3 Неделя след Петдесетница – на св. Отци от 6-те Вселенски събори. Събор на светите Доростолски мъченици. Св. ап. Акила. Преп. Никодим Светогорец. Гл. 2, утр. ев. 3, ап. Тит. 3:8-15 (с. 520), лит. ев. Мт 5:14-19 (с. 356) (Тип. с. 370); 3 Неделя – ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), ев. Мт 6:22-33 (с. 54); [Доростолски мъченици – ап. Деян.12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)]
church

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие на среща министър-председателя Николай Денков

| Автор: Българска патриаршия

IMG_1849.JPG

 

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие днес на официална среща министър-председателя Николай Денков. Приемът се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а в него участие взеха Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Техни Преосвещенства Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, г-н Теодор Атанасов, началник Кабинет на Българския патриарх, г-н Емил Велинов, началник отдел „Протокол” при Св. Синод и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-н Иван Модев, началник на кабинета на министър-председателя и г-жа Жасмина Донкова, държавен експерт Дирекция „Вероизповедания”.

В началото на срещата премиерът Денков благодари за приема и изказа доброто отношение на правителството към мисията и делото на Българската православна църква както в миналото, така и в настоящето. Той благодари и за това, че Църквата се включи в подпомагането на бежанците от Украйна, бягащи от войната, с организирането на благотворителни кампании и подслон.

От страна на Българската църква Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний благодари на държавата за оказаната подкрепа и помощ в закупуването на храм за сънародниците ни в Щутгарт, Германия.

По време на приема бяха споделени различни инициативи и дейности, които организира Българската църква и в частност Софийска св. митрополия, както и бе поставен въпросът за междурелигиозния диалог, в който БПЦ играе важна роля на обединител. Страната ни бе изтъкната като пример за любовта и толерантността между вероизповеданията не само на Балканския полуостров, но и в Европа.

Темата за религиозното образование и въвеждането на предмета „Религия” като задължително-избираем също бе обсъдена. Духовниците споделиха на министър-председателя, че в последните няколко години Св. Синод издаде учебници за предмета „Религия-Православие”, с които да се преподава в училищата. Изтъкната бе и огромната полза не само за църквата, но и за държавата във въвеждането на предмета, чрез който децата да бъдат учени на нравственост, доброта и вяра.

Срещата завърши с надежда всички добри и ползотворни инициативи да бъдат припознати и съвместно между Църквата и държавата да бъдат реализирани успешно.  

Текст и снимки: Ангел Карадаков