29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

Обновление и Архиерейска св. Литургия в храм "Св. вмчк Пантелеймон" в Пампорово

| Автор: Пловдивска митрополия

1.jpg

  На 9 юли Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи чин на обновление и възглави архиерейска света Литургия в храм "Св. вмчк Пантелеймон" в едноименния манастир в Пампорово.

В съслужение с владиката бяха: викарните епископи Знеполски Арсений и Смоленски Висарион, архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, иконом Запрян Шиков - секретар на Архиерейското наместничество в Смолян, свещеници от Смолянска духовна околия и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. апостол Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужението присъстваха кметът на Смолян г-н Николай Мелемов, председателят на Общинския съвет г-н Ангел Безергянов, командирът на 101-ви алпийски подполковник Стефан Димов, както и десетки благочестиви християни от съседните населени места.

Негово Високопреосвещенство произнесе слово, в което подчерта значимостта на изповедничеството на вярата и чудотворството на свети Пантелеймон, значението на храма в живота на човека и благодари на всички, които са допринеси за обновлението на храма, който има нов иконостас и нова стенопис.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Снимки