26 май 2024, неделя

† 4 Неделя след Пасха – на Разслабления. Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови. Гл. 3, утр. ев. 5, ап. Деян.11:19-30 (с. 25), лит. ев. Ин 5:1-15 (с. 24); [Мчк Георги Софийски, Най-нови – ап. Деян. 12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)] (Тип. с. 334)
church

Откриване на Деветия международен симпозиум Изток-Запад на новозаветните учени в град Варна

| Автор: Варненска и Великопреславска света митрополия

001.JPG

На 12 септември 2022 г. беше открит Деветият международен симпозиум Изток-Запад на новозаветните учени, посветен на темата: „Апостолство/апостоличност и мисия на Църквата според Новия Завет и ранните християнски писания“. Организатори на библейската конференция, която се провежда в морската ни столица са Комитетът за връзка с Източна Европа (EELC – The Eastern European Liaison Committee) на SNTS (Studiorum Novi Testamenti Societas), и Богослофският факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски“. SNTS е академично общество, основано през 1938 г. с цел насърчаване на изучаването на Новия Завет в международен план.[1]

Деветият международен симпозиум се провежда в периода от 11-ти до 17-ти септември в конферентната зала на хотел „Корал“, курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена“. Организационният комитет се състои от проф. Карл-Вилхелм Нибур, проф. Тобиас Никлас, проф. Христос Караклис, проф. о. Козмин Прикоп. В конференцията участват учени от България, Германия, Америка, Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия, Полша, Латвия, Хърватска, Русия, Украйна, Франция.

Библейската конференция беше открита с приветствие от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, прочетено от иконом доц. д-р Теодор Стойчев, преподавател в специалността „Теология“ на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Последваха и официални обръщения от организаторите доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и проф. д-р Тобиас Никлас, президент на Комитета за връзка с Източна Европа (EELC), който подари на митрополит Йоан трудът History and Theology in the Gospels[2] от Седмия международен симпозиум, проведен в Москва през 2016 г. Председател на откриването и на първите два доклада беше проф. д-р Иван Желев.

„Почитаеми организатори, участници и гости на Деветия международен симпозиум на новозаветните библеисти, с духовна радост и дълбоко уважение приветстваме с „Добре дошли!“ всички вас в слънчевата и гостоприемна престолнината на Варненска и Великопреславска епархия! За нас, като епархийски митрополит, е висока чест да изберете именно нашия град, който е не само морската столица на България, но и епархийски център с апостолски произход и хилядолетна богата история.

Нека дните ви тук бъдат благословени и запомнящи се за всекиго от вас, а плодовете от взаимното общение и съвместната ви работа тук да украсят още повече новозаветната библеистика, която е основоположна дисциплина и фундамент на всяко богословие. Нека Духът на Премъдростта да ви упътва и просветлява във всяка истина – така, както нашият Господ и Спасител Иисус Христос някога беше отворил умовете на Своите апостоли – „за да разбират Писанията“ (Лука 24:45).

Темата, на която сте избрали да посветите настоящия симпозиум, е вечно актуална и важна за светата Църква. Църквата, която е „апостолска“, както изповядваме в Символа на нашата вяра, е такава не само защото е основата върху фундамента на светите апостоли, но още и защото също като тях е призвана, във всяко време и на всяко място, да благовести Евангелието на Царството Божие и да събира в себе си такива, които да се спасяват (Деян. 2:47). Тази нейна първа и най-важна задача е особено актуална днес, в началото на третото християнско хилядолетие, когато духът на отстъплението е вероятно по-силен от всякога.

Ето защо, бъдете верни на призванието си и всеотдайни във вашите трудове, защото светата Църква има нужда от вас и от плодовете на вашите богоблагословени усилия.“ – прозвуча от приветствието на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, прочетено в превод на английски език от иконом доц. д-р Теодор Стойчев.

Международният симпозиум Изток-Запад на новозаветните учени се провежда от 1998 г. насам[3], а негови домакини са били страните Румъния, Русия, Сърбия и България. Тази година той се провежда за втори път в нашата страна, като Вторият международен симпозиум е проведен в Рилската света Обител през месец септември 2001 г.

[1]  https://snts.online/

[2]  https://www.mohrsiebeck.com/uploads/tx_sgpublisher/produkte/leseproben/9783161595592.pdf

[3]  http://snts.international/eelc-east-west-symposia-and-publications/

Изготви: Георги Великов