04 февруари 2023, събота

Преп. Исидор Пелусиотски. Св. мчк Иадор. Преп. Иасим Чудотворец
church

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" чества един от храмовите си празници

| Автор: Българска Патриаршия

Честване на св. Александър Невски

Празничен камбанен звън проехтя в центъра на София днес, когато патриаршеският катедрален храм "Св. Александър Невски" чества един от своите храмови празници - Свети благоверен княз Александър Невски. Духовенство и миряни бяха щастливи да посрещнат Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, който взе молитвено участие в празничното богослужение.

С благословението на патриарх Максим и по решение на Св. Синод светата Литургия, в която в братско съслужение влязоха свещенослужители от Софийска и от Пловдивска епархия, бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

В съслужението взеха участие и преосвещените епископи Стобийски Наум и Маркианополски Константин, архим. Йоан (Стойков), протосингелът архим. Григорий и архим. Теофан, както и представителят на Румънската патриаршия в България ставроф. ик. Нелуц Опря.

В своето вдъхновено слово за празника митрополит Николай, като припомни на присъстващите житието и героичните дела на чествания днес св. княз Александър Невски, изтъкна, че днес, когато всички ние трябва да браним крепостта на сърцето си от нападенията на враговете, които отвред ни обкръжават, трябва да имаме за пример светия княз, да призоваваме молитвено подкрепата му и да му подражаваме в смелостта и дръзновението, с които е бранел светата православна вяра.

В края на богослужението светейшият Български патриарх Максим благослови църковното изпълнение и благопожела здраве и благоденствие по молитвите на св. княз Александър Невски. Той благодари на митрополит Николай за благолепната богослужба и му пожела дълги години плодоносно служение на Божията нива, на високото поприще, в което Бог го е призовал.

Прозвуча Многолетствие за Светейшия патриарх Максим, Високопреосвещения митрополит Николай, клира, за именниците и за всички празнуващи в този ден.

По-късно, на излизане от храма, патриархът лично благослови миряните, които отвред го обграждаха, за да целунат първосветителската му десница.

Текст: Александра Карамихалева Снимки: Весела Игнатова Озвучаване: Владислав Трифонов