28 септември 2023, четвъртък

Преп. Харитон Изповедник. Св. прор. Варух (Тип. с. 90)
church

ПОДЕТА Е ИНИЦИАТИВА ЗА ИЗДИГАНЕ ПАМЕТНИК НА ЕКЗАРХ АНТИМ І В ОДРИН

| Автор: Видинска митрополия

Водосвет 17 юли

Днес от 11. 00 ч. пред мавзолея на Екзарх Антим І, в комплекса на Видинската света митрополия, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан отслужи водосвет, на който бяха осветени картички с лика на бележития български духовник и общественик екзарх Антим І.

Инициативата е на Тракийското дружество “Антим І”, гр. Бургас и лично на нейния почетен председател г-жа Маруся Любчева. Картичките ще бъдат разпространявани с цел набиране на средства за построяване на паметник на екзарх Антим в двора на църквата "Св. св. Константин и Елена” в гр. Одрин – Турция.

Във водосвета взе участие и преосвещеният Велички епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит, както и духовници от епархията.

Присъстваха и областният управител, депутати, директорът на училище “Екзарх Антим” в гр. Видин и други общественици.

Екзарх Антим І, със светско име Атанас Чалъков, е роден през 1816 г. в гр. Лозенград – Източна Тракия, това поражда идеята да бъде издигнат паметник в областния град на родния край на бележития духовник.

Екзарх Антим І е и Видински митрополит до своята кончина 1888 г., както и председател на учредителното Народно събрание и на Първото Велико народно събрание през 1879 г.

Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Екзарх Антим І [771.25kB]