25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

ПОСЛЕДНИТЕ СИНОДАЛНИ УЧЕБНИЦИ ПО ПРАВОСЛАВИЕ БЯХА ОДОБРЕНИ С ОФИЦИАЛНИ ЗАПОВЕДИ НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

| Автор: Българска патриаршия

IMG-0e991158a436c7f8f80484159376f659-V~2.jpg

На 8 август 2023 г. в Министерството на образованието и науката се състоя връчването на официалните заповеди, с които се одобряват синодалните учебници по „Религия – Християнство-Православие“ за 10. и 12. клас. С подписаните заповеди министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков одобри последните два учебника на Българската православна църква-Българска патриаршия от поредицата учебници за всички училищни класове в България (1. – 12.).

Така новите два учебника на светата ни Църква се включват в списъка на МОН с познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, които могат да се разпространяват и използват в системата на училищното образование. Това е исторически принос на Св. Синод на БПЦ-БП, с който се осигурява пълен набор от учебници за всички етапи и класове на училищното обучение по Религия – Християнство-Православие след повече от 75 години липса на официални учебни програми и възрастово съобразени пособия по този учебен предмет.

Учебникът за 10. клас е с автори прот. проф. д-р Людмил Малев, прот. доц. д-р Павлин Събев, проф. д-р Магдалена Легкоступ, доц. д-р Свилен Тутеков, доц. д-р Костадин Нушев и д-р Десислава Панайотова. Той акцентира върху божественото учение на Господ Иисус Христос, върху Вселенските събори на Православната църква като стълбове в опазването на догматическата чистота на апостолската вяра, върху приноса на светите отци на Църквата за утвърждаването на православния християнски мироглед за вярващите през всички времена. Учебният материал за 10. клас подчертава и върховото значение на Православието за оформянето на културната идентичност и за най-великите духовни постижения на българския народ. Отделя се внимание и на значението на главните християнски празници в живота на вярващите. 

Учебникът за 12. клас е с автори проф. д-р Димитър Попмаринов, проф. д-р Магдалена Легкоступ, д-р Десислава Панайотова и Красимира Вътева. Според заложената учебна програма той поставя акцент върху актуални въпроси като отношението между вяра и знание, религия и екология, личност и общност, Църква и общество, Православие и култура, конфесионална принадлежност и човешки права.

И двата учебника имат за цел да укрепват православната идентичност на учениците, изучаващи Религия – Християнство-Православие, като поощряват тяхната добронамереност към различните по вяра и убеждения хора, спрямо които християните следва да проявяват едновременно трезвост, търпимост и човеколюбие.

Както всички останали учебници на БПЦ-БП, така и последните два учебника за 10. и 12. клас са с главен редактор доц. д-р Мариян Стоядинов, а богословски редактор е проф. д-р Димитър Попмаринов. Художници са доц. д-р Ваня Сапунджиева, Катерина Милушева и Жасмина Бакалова-Минчева. Г-жа Минчева отново е и графичен дизайнер на последните два проекта. Художествен редактор е доц. Йордан Йорданов. В хода на своята работа целият екип, изработил учебниците, бе щедро подпомаган от редица наши иконописци, фотографи и малки художници – участници в синодалните конкурси. Те дариха свои творби за илюстрирането на учебното съдържание, така че то да бъде максимално интригуващо, развиващо и образоващо душите на учениците. 

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод, за пореден път изразява своята благодарност към всички потрудили се за духовната полза на българските деца. Той отново подчертава, че техният принос към просветното и мисионерско дело на Църквата идва в момент, в който значението на моралното и духовно възпитание на учениците изпъква като особено належащо за намаляване на агресията сред народа и цялостно подобряване на обществения климат, в който живеем. Митрополит Гавриил подчертава, че евангелските ценности са най-силният фактор за облагородяването на всяко общество.

~ ~ ~

Предстои нов тираж на всички учебници на Св. Синод, издадени до този момент, както и отпечатване на двата новоодобрени учебника за 10. и 12. клас, които ще могат да се използват в българските училища в предстоящата 2023 / 2024 учебна година. 

Учителите могат да получат безплатно учебниците за водените от тях групи ученици. Това се отнася както за преподавателите в светските училища, така и за тези в църковните училища. След края на учебната година учебниците се депозират обратно в училището - за следващия випуск. Само учебниците за 1. клас се подаряват на учениците.

За получаване на синодалните учебници директорите или учителите трябва да се свържат със съответната митрополия, в чийто диоцез се намира училището / училищата им. Това следва да стане в края на м. август и началото на м. септември 2023 г. Всеки учител трябва да изпрати до администрацията на митрополията своята заявка – свободен текст, включваща име, контакти, училище, населено място, форма на обучението по Религия, брой групи и необходимите бройки учебници според класовете, в които ще протича обучение по Православие. 

Успех на всички просветители и учащи се по пътя на християнското образование, което води към спасително себепознание и богопознание. Чрез тях се постига лично преобразяване, което с помощта на Божията благодат води до прилагане на Божиите заповеди в живота. Православните християни израстват в Църквата като личности, чийто живот има най-висш духовен смисъл и представлява целеустремен подвиг в свобода, общение и любов.

Текст и снимки: д-р Десислава Панайотова, експерт „Програми и проекти“ - КПО при Св. Синод на БПЦ-БП