29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

Празнично богослужение в морския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Поклонение пред светите мощи

На 5 декември 2009 г., предпразненство на паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец, бе отслужена тържествена вечерна служба в едноименния морски храм в гр. Варна.

За поклонение на вярващите бе изнесена частицата от мощите на светеца, която се съхранява в храма. По време на вечерното последование бяха отслужени параклис към светеца и петохлебие за здраве на всички именници и поклонници в храма.

На 6 декември – Никулден, Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил почете празника на морския храм на град Варна „Св. Николай Чудотворец”, като отслужи в него празнична св. Божествена литургия. В съслужение с митрополит Кирил бяха свещениците от храма, начело с председателя на църковното настоятелство протойерей Василий Шаган, епархийският духовен надзорник на Варненска и Великопреславска митрополия иконом Стефан Ханджийски, иконом Божидар Янакиев от катедралния храм „Св. Успение Богородично”, прот. Георги Фотакиев от храм „Св. цар Борис - Михаил” в кв. "Аспарухово", свещ. Илия Христофоров и дякон Ясен Шинев.

В храма по време на светата Литургия се помолиха началникът на Щаба по подготовката на Военноморските сили - контраадмирал Пламен Манушев, адмирали от Генералния щаб на ВМС, генералният консул на Руската федерация във Варна Негово превъзходителство г-н Юрий Соловьов и др. официални лица.

След края на богослужението на всички присъстващи беше раздаден рибен корбан.

Параклис към светеца :

http://www.youtube.com/watch?v=u-9p3NVy_nY

Проповед на митрополит Кирил:

http://www.youtube.com/watch?v=MDmpg0jidRg

Текст и снимки: Борислав Стоев Озвучаване: Владислав Трифонов