21 май 2024, вторник

* Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена (Тип. с. 318, т. 3)
church

Празникът Благовещение в столичния старинен храм "Св. София"

| Автор: Софийска митрополия

J49A2228.JPG

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тържествената Севта Литургия за празника Благовещение на Света Богородица, в столичния старинен храм "Св. София", бе възглавена от Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод. 

Негово Преосвещенство съслужи с архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, протойерей Лъчезар Попов, председател на храма, протойерей Сава Кокудев, протойерей Васил Танев, свещеник Евтимий Куков и свещеник Стефан Игнатов. 

В края на Тайнството Евхаристия епископ Герасим предаде архипастирския благослов на Светейшия патриарх и прочете неговото обръщение по повод празника (Обръщението на патриарх Неофит може да прочетете тук), в което се казва: "Като майка Божия Пресвета Богородица е майка и на всички християни, и на целия човешки род, за всички времена. Невидимо за телесните ни очи, ала видима за очите на сърцето, тя е всякога с нас – както в храма, в богослужебното събрание, така и във всяка ситуация, когато се нуждаем от нейната майчинска закрила. Със своята чистота, святост и непорочност тя остава вечен образец за всички човеци, защото всяка християнска душа е призвана да се очисти така, както беше чиста и непорочна Преблагословената Дева".

Богослужението завърши с многолетствие за Българския патриарх, Св. Синод, празнуващите, както и всички православни християни. 

Текст и снимки: Ангел Карадаков