14 юли 2024, неделя

† 3 Неделя след Петдесетница – на св. Отци от 6-те Вселенски събори. Събор на светите Доростолски мъченици. Св. ап. Акила. Преп. Никодим Светогорец. Гл. 2, утр. ев. 3, ап. Тит. 3:8-15 (с. 520), лит. ев. Мт 5:14-19 (с. 356) (Тип. с. 370); 3 Неделя – ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), ев. Мт 6:22-33 (с. 54); [Доростолски мъченици – ап. Деян.12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)]
church

Празникът на св. Георги Софийски Нови тържествено бе отбелязан в Драгалевския манастир

| Автор: Софийска света митрополия

IMG_9674.jpg

На 11 февруари Църквата отбелязва паметта на българския мъченик св. Георги Софийски Нови, пострадал за Христовата вяра по време на Османското робство през 1515 година.

В Драгалевския манастир „Успение Богородично“, където се съхранява част от мощите на светия мъченик, в чест на празника бе отслужена архиерейска св. Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Алексий, ефимерий на манастира, иконом Серафим Янев, и.д. игумен на Кремиковския манастир, свещеник Лука Китин, предстоятел на драгалевския храм „Св. Троица“, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Празничните църковни песнопения изпълниха иконом Петър Славов от катедралния храм „Св. Неделя“, Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия и г-н Грисен Чакъри.

Молитвено участие в празничната служба взе игуменията на св. обител монахиня Серафима и десетки поклонници на обителта.

В края на св. Литургия епископ Поликарп произнесе празнично слово, в което говори за посланието на днешното св. Евангелие, което благовестеше Притчата за талантите.

„Бог дава таланти на всеки човек, дава толкова колкото може да понесе т. е. колкото може да усвои и развие. Важно е да видим таланта в себе си, да го оценим и да отдадем дължимото на Бога и човеците…Нека бъдем мъдри и разумни. Да пристъпваме към Бога с дръзновение и мъжество, и без страх да развиваме онова, което Бог ни е дал.“

Владиката подчерта, че днес чествания св. Георги Софийски Нови е от сонма на софийските светии. Той разказа накратко житието на св. Георги Нови като разказа за неговата земна красота, която привлякла иноверците, и духовната му твърдост, която проявил за отстояване на православната вяра.

Според житието на светеца, той е бил изгорен през 16 в. и останките му са били погребани в основите на старата църква „Св. Марина“, впоследстивие извадени и поставени за поклонение на вярващите. Днес част от мощите му се покоят в Драгалевския манастир, а друга част са в Рилската св. обител и свидетелстват за истинската вяра.

Владиката отправи поздравително слово към духовенството, игуменията и честните поклонници от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като пожела: „Нека по молитвите на св. мъченик Георги Софийски Нови, Бог да ни дава да бъдем достойни в своето звание, да възрастваме с всеки талант, който имаме, и всеки да бъде достоен свидетел на Евангелието в света.” – каза още епископът.

Майка Серафима благодари на владиката и изрази своята и на всички присъстващи радост от архиерейската богослужба.

+++

Св. Георги Софийски Нови е родом от с. Кратово (дн. С. Македония), син на благочестивите българи Димитър и Сара. Изучил златарския занаят, св. Георги заминава за София, поради опасността от еничарски войски в малкия град.

Там при св. Георги е изпратен турски книжник уж по работа, а всъщност да го изкушава и убеждава в мохамеданството. Турчинът обаче бива засрамен от отговорите и изобличенията на 18 – годишния младеж, заради което го обявява пред османските власти за „опасен“.

След като на два пъти е привикван в съда, където умело оправдава християнската вероизповед, св. Георги е затворен, измъчван и изгорен жив от разярените мохамедани.

Опитите на турците да унищожат тялото на мъченика остават неуспешни и той е погребан в храм „Св. Марина“ (дн. в двора на Софийската света митрополия), а скоро светецът бива прославен сред българи и руси. Днес частици от неговите св. мощи се съхраняват в Драгалевския манастир „Успение Богородично“, както и в Рилския манастир.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК