24 април 2024, сряда

Мчк Сава Стратилат (Прежд. лит.)
church

Празникът на светите Три Светители в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

| Автор: Българска патриаршия

IMG_8574.JPG

И тази година с особена тържественост бе отбелязан празникът на светите Три светители - св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст в академичния параклис на Богословския факултет при СУ "Св. Климент Охридски".

Божествената св. Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, който бе в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ст. ик. Стефан Стайков, председател на църк. настоятелство при Академичния параклис, ст. ик. Михаил Михайлов, иконом проф. д-р Иван Иванов, протойерей Сава Кокудев, и дякони. 

Проповед за празника произнесе четвъртокурсникът Васил Дечков, а в края на богослужението митрополит Киприан отправи послание към декана и преподавателите в Богословския факултет и ги поздрави с празника. Доц. Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет също поздрави митрополит Киприан и благодари за духовните грижи, които архиереите от Св. Синод полагат за преподавателите и студентите в богословската ни школа. 

Песнопенията на богослужението бяха изпълнени от мъжкия хор на катедралния храм „Св. Неделя“. В края на светата Литургия бе изпято многолетствие за Българския патриарх, Св. Синод, както и за преподавателите, студентите и деканското ръководство на факултета. Празничният ден продължи с лекция от 11:30 ч. в Аулата на Богословския факултет на СУ, като тази година тя бе изнесена от гл. ас. д-р Полина Спирова и бе на тема: „Иисус Христос като Учител: Опит за педагогически прочит на евангелския текст“.

По решение на поместните православни църкви денят на св. Три светители се чества от 30-те години на ХХ век като патронен празник на духовните училища, институти и богословски факултети, а самите велики архиереи - като небесни закрилници и духовни покровители на всички православни духовни школи.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков