21 май 2024, вторник

* Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена (Тип. с. 318, т. 3)
church

Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към Пловдивския митрополит Николай по повод неговата 50-годишнина

| Автор: Българска Патриаршия

Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО НИКОЛАЙ, ВАШЕ ВЕЛИЧЕСТВО,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОМЕСТНИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ, ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

С искрена радост и братска любов всесърдечно Ви поздравяваме с изпълването на Вашата благословена петдесетгодишнина, молитствайки Всеподателят да Ви дарува дълги години в крепко здраве, бодър и несломим дух, архипастирска ревност и усърдие в богочовешкото дело на Църквата, на което Вие избрахте да посветите живота си още от младини. Благодарни сме на Господа, че във Ваше лице имаме истински посветен на Бога монах и архиерей. Духовник, който не скъпи време, сили и способности в служение за благото на Божия народ. Архипастир, който „… полага душата си за овците“ (Иоан 10:11) и неуморно се грижи за поверения му Божи виноград.

В този благословен ден, събрани заедно да споделим Вашия личен празник, си спомняме с благодарност за всичките Ви трудове и усилия за благото на Православната ни църква, с които оставяте трайна диря в нейната най-нова история, допринасяйки с ревност за разрастването и успеха на богозаповяданата й мисия.

С Вас винаги ще бъдат молитвите на Пресвета Богородица и на всички Божии угодници, както и искрената любов на събратята Ви, митрополитите от Светия Синод, на освещения клир и Божия народ в богодаруваната Ви епархия.

На Пловдивската архиерейска катедра имате честта и високата отговорност да наследите бележити и всеотдайни архипастири. Архиереи, оставили светъл пример и образец за подражание. С радост можем да засвидетелстваме, че във Ваше лице ние имаме достоен в ревността и в усърдието си техен приемник, който неуморно се труди за доброто и благопреуспяването не само на поверената му епархия, а с това и на Родната ни св. Църква.

Днес, както и всякога в своя дълъг и трънлив исторически път, Църквата Христова е изправена пред сериозни предизвикателства и изпитания за християнската и човешката ни съвест. В тези тежки за вярата ни времена, които Господ е отредил за нашето служение, ние, архиереите, сме призвани отново да бъдем начело на борбата, която, по свидетелството на апостола, „не е против кръв и плът, а против… светоуправниците на тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата“ (Еф. 6:12).

Да стоим в борбата мъжествено, здраво стъпили върху фундамента на истината и на Божиите спасителни заповеди, неизменно сочейки на поверения ни народ и на цялото ни общество верния път към светлината, „… който води в живота“ (Мат.7:14), и по който с нас неизменно е и нашият Господ Иисус Христос, на Когото сме призвани да подражаваме и уподобяваме.

Високопреосвещени владико, нека Всеблагият Бог всякога Ви подкрепя и обдарява щедро с божествената Си благодат, като благоволи над Вас и над повереното Ви паство, благославяйки всяка Ваша добра и полезна за светата Църква инициатива.

Божият мир, Неговата любов и велика милост да бъдат с всички нас!

Честит юбилей! За много и благословени години!

С радост Ви известяваме, че по решение на Св. Синод сте удостоен с високото църковно отличие на Българската Православна Църква - Българска Патриаршия - орден „Св. св. Кирил и Методий“ I-ва степен.

За молитвен спомен от това светло тържество, Ви поднасяме този комплект от панагия и кръст.

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ