16 юли 2024, вторник

Св. свщмчк Атиноген и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица. Св. мчк Йоан Търновски
church

Протойерей Георги Черганов и доц. д-р Павел Павлов – гости в „Живото слово“

| Автор: Софийска света митрополия

2023-03-08.jpg

Днес и през седмицата в ефира на радио „Епархийски глас" ще се излъчи поредното издание на предаването за вяра и култура „Живото слово".

Вече сме в периода на Великия пост, а идната неделя Църквата отбелязва паметта на св. Григорий Палама – архиепископът на Солун, обосновал богословски молитвената практика на исихазма и обяснил православния възглед за богоуподобяването на човека чрез нетварните Божествени енергии. За този дивен свети отец ще разговаряме в първата част на предаването ни с протойерей Георги Черганов, предстоятел на столичния храм „Св.Йоан Богослов“ в кв. „Левски Г“.

Втората част на тазседмичното издание е посветена на св. Софроний Врачански, българския будител, изповедник на вярата и пламенен проповедник, чието рождение почитаме на 11 март, а тази година отбелязваме и 210 г. от неговата кончина. За него ще разговаряме с доц. д-р Павел Павлов от катедра „Историческо богословие“ в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Зам. деканът по учебна дейност на Факултета ще ни сподели и за инициативите по отбелязването на 100-годишнината от създаването на духовното училище, една от които ще бъде на 10 март тази седмица.

Водещ на този епизод на „Живото слово" ще бъде Пламен Михайлов.

„Живото слово" можете да слушате от 20:30 ч. с повторения в петък и неделя по същото време, както и от 3:00 ч. през нощта - в медията на Софийска света митрополия „Епархийски глас" на адрес: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/. Записи на предаванията са достъпни в каналите ни в Youtube и в Spotify, както и на адрес: https://anchor.fm/radio-glas .