04 октомври 2023, сряда

Св. свщмчк Йеротей, еп. Атински. Св. мчца Виринея. Преп. Павел Препрости
church

Протойерей Сава Кокудев и Нели Трошева – гости в „Живото слово“ на Велика сряда

| Автор: Софийска света митрополия

2022-04-20.jpg

Днес, 20 април – Велика сряда – предстои поредното издание на предаването за вяра и култура „Живото слово“ в ефира на радио „Епархийски глас“.

За да разберем по-добре какво се случва – библейски и богослужебно – в дните до Възкресение Христово, в средата на Страстната седмица ще поговорим с протойерей Сава Кокудев от храм „Св. София“. Отец Сава е още доктор и преподавател в Богословския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Защо днес Църквата си спомня за два диаметрално противоположни образа – блудницата, която дава от богатството си, от драгоценното миро, за да помаже Христос, и Юда, който се съгласява да Го предаде за 30 сребърника. И още – за последната Преждеосвещена литургия през Великия пост, отслужена днес, и за предстоящите Василиеви и Възкресна литургии; за гетсиманския камък и голготския кръст и какво е Възкресение Христово лично за о. Сава.

Вдругиден пък, на Разпети петък, за поредна година ще се случи събитието „Народът пее опелото Христово“ в храм „Св. Параскева“. Православни християни от всички столични енории са поканени предварително да репетират и съответно да участват, пеейки във Вечерното петъчно последование, на което се богослужи именно Христовото опело, известно още като Надгробен плач. За инициативата ще поговорим с диригента на Камерен хор „Спасение“ към църквата „Св. Параскева“, който традиционно е изпълнителското ядро на опелото – г-жа Нели Трошева.

Водещ на този брой на “Живото слово“ ще бъде Ангел Иванов.

Предаването можете да слушате в сряда от 20:30 ч. с повторения в петък и неделя по същото време, както и от 3:00 ч. през нощта – в медията на Софийска света митрополия „Епархийски глас“, на адрес: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/.