18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

Решения на Светия Синод на Българската православна църква в Пълен състав от заседанието на 12 ноември 2009 г.

| Автор: Българска Патриаршия

Св. Синод

С внесено писмо, вх. № 797/20.Х.2009 г., Варненският и Великопреславски митрополит Кирил известява архиереите от Светия Синод, че през 2010 г. се навършват 1025 г. от успението на св. Методий Славянобългарски и 125 г. от основаването на храм-паметника „Св. св. Кирил и Методий” край гр. Велики Преслав.

В писмото се отправя молба по повод предстоящите юбилеи да бъде изготвена програма от Светия Синод за отбелязване на годишнините през месец април 2010 г.

От своя страна високопреосвещеният Русенски митрополит Неофит е внесъл писмо, вх. № 767/8.Х.2009 г., с приложен списък с бележити годишнини от общоцърковната и църковно-държавната история на България. С писмото е внесено предложение Св. Синод да излезе с инициатива за подобаващо честване на тези годишнини, като бъдат привлечени богословските и историческите факултети, за да бъде допълнен списъкът със събитията, ако са пропуснати забележителни дати.

След като се запознаха и обсъдиха внесените предложения, архиереите от Св. Синод определиха комисия в състав: Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Русенски митрополит Неофит и Стобийски епископ Наум, гл. секретар на Светия Синод, да изработят програма за отбелязването на годишнините.

Озвучаване: Владислав Трифонов