03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

РУМЪНСКАТА ЦЪРКОВНА ПРЕСА ЗА БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКОВНА ОБЩНОСТ В БУКУРЕЩ

| Автор: Българска Православна Църква - Българска Патриаршия

Момент от преговорите между двете църковни делегации

На 11 юли 2009 г. вестник „Lumina” (Светлина), всекидневник на Румънската патриаршия, излезе със следния материал с автор Чиприян Бъра: "На 7 юли, в Румънската патриаршия пристигна делегация от йерарси на Българската православна патриаршия, за да разговаря с делегация, посочена от Негово Блаженство патриарх Даниил, относно ситуацията около черкуването на българската общност в Букурещ, духовно обгрижвана от отец Петър Тотев, която от 1954 г. използва църквата „Св. Илия” – Хан Колця.

През 1954 г. вследствие на молба от патриарх Кирил Български, достойният за поменаване патриарх Юстиниан и Св. Синод на Румънската православна църква са предоставили този храм за ползване от българската общност, докато тя си построи друга църква.

Църквата „Св. Илия” – Хан Колця е имала много недвижими имоти наоколо, които са били конфискувани от комунистическия режим. За възстановяването на собствеността над тях и реставрирането им, най-вече за поддържането на храма, се основа енорията „Св. Илия” – Хан Колця, като юридическо лице с първи свещеник румънец, за да представлява във всички случаи тази църква. Решението за създаването на тази енория е взето от Букурещката архиепископия, на заседание на намаления състав на Епархийския съвет, като е предвидено българската общност да продължи да се черкува в същия свят храм заедно с румънската общност.

Негово Преосвещенство Киприян Къмпинянски, викарен патриаршески епископ, заяви, че в рамките на състоялата се през изминалата седмица среща между представителите на Румънската патриаршия и на Българската православна патриаршия „по време на разговорите са разясниха кои са реалните мотиви за това решение и, че Негово Блаженство патриарх Даниил, както и Румънската православна църква не е имала за цел да отстранява българската общност от църквата „Св. Илия” – Хан Колця, а напротив. Представителите на Румънската патриаршия изразиха желанието си да подпомогнат българската общност и занапред, защото тя няма храм в Букурещ и е въпрос на братски дълг и съвест да си помагаме в такива ситуации. Българската общност може да продължава да се черкува в църквата „Св. Илия” – Хан Колця, заедно с румънската общност, обгрижвана от румънския свещеник, който е председател на храма. След ремонтните работите по църквата "Свети Николай" - университетски параклис и комплекса към нея на ул. "Гика" българската църковна общност може да се премести там, заяви Н.П. Киприян Къмпинянски.

След проведените разговори делегацията на Българската църква посети храм „Св. Николай” – университетски параклис, и прие решението предложено от Румънската патриаршия.

Така Българската общност в Румъния ще бъде подпомагана и занапред посредством предлагането на църквата „Св. Николай” – университетски параклис, като място за събиране не само за богослужения, но и за извънцърковна дейност, а отец Петър Тотев ще има задължението да съслужи с отец Василе Гаврила от църквата „Св. Николай”.

Негово Преосвещенство Киприян Къмпинянски заяви също, че членовете на българската общност ще продължат да се ползват от същата духовна помощ на роден език. „Желаем да има братско съслужение между двамата свещеници, както и солидарност между румънските и български вярващи, които ще се черкуват занапред в църквата „Св. Николай”, заедно със студентите, идващи от цялата страна, които са дали живот и динамизъм на този университетски параклис. Изразявам своята убеденост, че ако винаги мислим духовно, следвайки духовната полза на вярващите, всяка сянка на тъга, мнителност ще изчезне”.

Автор: Чиприян Бъра, вестник „Lumina" Превод от румънски дякон Кирил Синев Озвучаване: Мариана Иванова

Прикачени файлове

Озвучаване [1.58MB]