04 октомври 2023, сряда

Св. свщмчк Йеротей, еп. Атински. Св. мчца Виринея. Преп. Павел Препрости
church

Старозагорският митрополит Киприан връчи дипломите на учениците и курсистите от випуск 2022 г.

| Автор: Софийска духовна семинария

SDS_7957.jpg

На 29 юни, когато честваме празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, Старозагорският митрополит Киприан връчи дипломите на завършващите семинаристи и курсисти от випуск 2022 г. Тази учебна година се дипломираха 11 ученици от редовния петгодишен курс на обучение с класен ръководител д-р Калин Кирилов и 16 курсисти от двугодишния паралелен курс с курсов ръководител г-н Сидер Сидеров. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави божествената св. Литургия в съслужение с Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария.

В богослужението взеха участие и архимандрит Васиан, председател на Руското подворие в София, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храм „Св. Неделя“, ефимерият свещ. Козма Поповски, йеромонах Доситей, брат на Дивотинската света обител, както и гости свещеници и дякони от Старозагорска епархия.

В началото на светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит бе възведен в архимандритско достойнство заместник-ректорът на Софийската духовна семинария йеромонах Мелетий.

Слово за празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел произнесе Мирослав Иванов, ученик от 12 клас. В края на светата Литургия Старозагорският митрополит Киприан прочете тържествено поздравление от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за празника. В поздравителното си слово ректорът на Семинарията Браницкият епископ Пахомий благодари на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан за благодатната служба.

На завършващия випуск Браницкият епископ Пахомий пожела да запазят благоговейното си отношение към Бога, Църквата и служението и да станат достойни служители на Св. Църква.

От своя страна архимандрит Мелетий благодари за високото достойнство, с което бе удостоен и каза, че това отличие го задължава да бъде по-усърден в трудовете си, да е по-внимателен в това, което му е поверено от Църквата.

Празничният ден завърши с обща снимка и прием в аулата на Семинарията.

Текст: дякон Слави Спасов

Снимки: Стефан Момчилов, 11 кл.