22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

Свети мъченици Баташки, молете Бога за нас! - обновено с фоторепортаж

| Автор: Българска Патриаршия

Свети мъченици Баташки, молете Бога за нас!

„Ден на велика всеправославна радост”, „Исторически ден за православния български народ, за православните народи и за цялото вселенско православие”, „Неповторим ден”, така нарече днешния 17 май Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Защото не всеки ден се канонизират нови светии и се запалват на духовния небосклон нови неугасващи звезди, които да осветяват пътя ни към спасението.

25 архиереи и над 30 архимандрити и свещеници взеха участие в съборната света Литургия по повод първата прослава на светите Баташки мъченици и влязоха в радостта на това тържество. За да вземат участие в празника заедно с жителите на града в славния Батак бяха дошли монаси, монахини и много православни християни во главе с енорийските си свещеници.

В годината, в която се навършват 135 години от мъченическата кончина на 1842-мата жители на Батак зверски избити след потушаването на Априлското въстание, новоканонизираните светии бяха за първи път прославени с отслужването на специално съставени в тяхна чест богослужебни последования, поклонение на светите им мощи и на иконата им в деня, определен от Св. Синод в църковния ни календар за тяхна прослава - 17 май.

Празничната света Литургия бе отслужена на централния площад в града "Освобождение", върху специално издигнат за целта подиум пред дърворезбованата позлатена рака със стъклен похлупак, в която са положени честните мощи на мъчениците.

В съборната богослужба, оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, съслужиха: митрополитът на Сисаниу и Сиатистис Павел - Вселенската патриаршия; Илиополиски митрополит Теодор - Александрийска патриаршия, Волоколамският митрополит Иларион - председател на отдела за външно-църковни отношения при Московската патриаршия, Моравички епископ Антоний - Сръбска патриаршия, епископът на Гюргево Амвросий - Румънска патриаршия, Арсинойски епископ Нектарий - Кипърска архиепископия, Християнополски епископ Прокопий - Еладска архиепископия, Супрасълски епископ Григорий - Полска митрополия, митрополит Игнатий - Албанска архиепископия, архимандрит Георгиос Сакур - Антиохийска патриаршия, прот. Дейвид Маккафи - Американска православна църква, и свещ. Пламен Тодоров - Чешка архиепископия.

В съслужението участваха и високопреосвещените и преосвещени архиереи на Българската православна църква: Видински митрополит Дометиан, Великотърновски митрополит Григорий, Русенски митрополит Неофит, Неврокопски митрополит Натанаил, Ловчански митрополит Гавриил, Стобийски еп. Наум, Деволски еп. Теодосий, Знеполски еп. Йоан, Велички еп. Сионий, Траянополски еп. Киприян, Агатоникийски еп. Борис, Константийски еп. Антоний и Браницки еп. Григорий, както и архимандрит Калист, протосингел на Сливенска митрополия, и архимандрит Евгений, игумен на Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян”.

За пълнотата и тържествеността на това забележително по своето великолепие и значение за най-новата история на Църквата ни събитие, допринесе и благолепното изпълнение на певците от клира - сборна хорова формация от псалти от Пловдивския митрополитски църковен хор и от Софийската духовна семинария под вещото ръководство на г-н Любомир Игнатов.

В прочувствено слово за подвига на Баташките мъченици митрополит Николай се обърна към умовете и съвестта на всички нас, потомците на тези славни българи, пазили до смърт като най-скъпо достояние своята вяра. Като постави въпроса: "Как да почетем най-добре тяхната памет?" той призова да отдадем почитта си към светите мъченици като им подражаваме. И ако те във време на гонение срещу вярата са устоявали на заплахи, увещания да предадат вярата си и зверски мъчения, то ние, в макар и мирни, но пак времена на изпитания за вярата, да устояваме на лукави помисли, на разяждащи ни страсти и изкушения. Защото „ние не можем да станем мъченици и да умрем за вярата, но можем да пребъдваме в тази вяра и да умрем в нея” - заключи архиереят.

Накрая митрополит Николай отправи най-сърдечни благодарности към предстоятелите на сестрите православни църкви, че са почели празненството, като са изпратили свои достойни представители, както и на г-н кмета на гр. Батак Петър Паунов за споделените усилия по организацията на празненствата.

Първо служащите архиереи и свещенослужители, а после и богомолният народ, преклониха глави и сърца пред мощите на светите Божии угодници - новопрославлените Баташки мъченици, "победили в най-страшната битка - тази за спасението на човешката душа" - с една молитва: "Свети мъченици Баташки, молете Бога за нас!"

По-късно, по време на тържествения обяд, оглавяващите църковните делегации от сестрите поместни православни църкви поднесоха своите официални приветствия.

Текст: Александра Карамихалева Снимки: Неделян Нешев Аудиозапис: Десислава Панайотова-Пулиева