19 април 2024, петък

Преп. Йоан Ветхопещерник (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист) (Тип. с. 439)
church

Църквата „Възнесение Господне“ в Ботевград отбеляза своя храмов празник с Архиерейска св. Литургия

| Автор: Ловчанска митрополия

DSC_0002.JPG

За храмовия празник на църквата „Възнесение Господне“ в Ботевград св. Божествена Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. На архиерея съслужиха викарният епископ на Ловчанска епархия Константийският епископ Михаил, Архиерейският наместник на Ботевградска духовна околия ст. ик. Борис Петров и йеромонах Нектарий Балабанов.

Митрополит Гавриил честити празника на всички и в своята проповед също отбеляза, че в древността е имало противоположно отношение към човешкото тяло, като от една страна езичниците са възхвалявали и обожавали тялото, но като извор за грехове и страсти, а от друга страна е имало мнение, че човешкото тяло е лошо и човек трябва да се стреми да се избави от него като от затвор или тъмница за неговата душа. Нито едното, нито другото мнение е вярно. Христос е възнесъл нашето естество и то е получило голяма чест, защото Той го е присъединил към Своята ипостас на Бог Син. Затова нашето тяло получава такова велико достойнство, каквото не е имало никога преди Христовото Възкресение и Възнесение. Това е само тогава, когато ние се стараем нашето тяло да бъде храм на Светия Дух, защото иначе то може да бъде извор на грехове и на страсти, които да доведат до нашата пагуба. По този начин ние, ако се стараем да живеем праведно и да се каем за нашите грехове, ще се възнесем, подобно на Господа, ще се съединят нашите душа и тяло и ще бъдем във вечно блаженство, за което св. ап. Павел е казал, че "око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат".

Накрая владиката пожела ние да изживеем живота си така, че Господ да ни приеме в Своята вечност, в Своята безконечна, несвършваща радост на Небето.