18 април 2024, четвъртък

Преп. Йоан. Св. мчк Виктор (Прежд. лит.) (Тип. с. 438)
church

УПОКОИ СЕ В ГОСПОДА ИГУМЕНИЯ АНИСИЯ ОТ МАНАСТИРА „СВЕТИ ИЛИЯ” В СОФИЯ

| Автор: Софийска митрополия

УПОКОИ СЕ В ГОСПОДА ИГУМЕНИЯ АНИСИЯ

На 31 юли се представи в Господа Нейно Преподобие монахиня Анисия, игумения на девическия манастир „Св. пророк Илия” в столичния квартал „Дървеница”. Опелото бе отслужено на 1 август от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан в съслужение с ефимерия на манастира свещеник Харалампий Мерджанов, свещеник Николай Цурев от митрополитския храм „Св. Неделя” и йеросхимонах Василий /Венков/ от Зографския манастир, изповедник на сестрите от обителта. Край ковчега на новопреставлената игумения Анисия застанаха опечалените монахини и послушници от манастира „Св. Илия”, монахиня Валентина (Друмева), игуменка на Калоферския девически манастир „Св. Въведение Богородично”, и миряни, които приживе са познавали майка Анисия и са намирали при нея духовно напътствие и подкрепа.

Във възпоменателното си слово епископ Йоан припомни житейския път и духовната борба, на която от ранна възраст се е посветила новопреставилата се. Като спомена, че от храмовия празник на манастира до кончината си тя многократно е пристъпвала към изповед и свето причастие и до сетния си час е пребъдвала в молитвено богообщение и покаяние, той изрази надежда, че милостивият Бог ще прости всичките й волни и неволни, тайни или явни грехове и ще я приеме в обятията Си, там, където почиват праведниците.

Игумения Анисия, в мире Анна Пеева Петкова, е родена на 18 август 1919 г. в село Добри дял, Горнооряховско, в работническо семейство. Възпитана в православен дух и църковност, тя от ранна възраст възлюбила Бога и на 4 декември 1939 г., на 20-годишна възраст, постъпила на послушание в манастира „Св. Илия” в София. На 9 септември 1943 г. е постригана за монахиня от Екзарх Стефан. Нейна духовна майка става монахиня Макрина, тогава игуменка на обителта. Монахиня Анисия се подвизава в същия манастир 70 г.

В своето слово преосвещеният епископ изтъкна, че монахиня Анисия е приемник на древната монашеска традиция, която тя с усърдие и кротост възприемала от по-възрастните сестри, подвизавали се в манастира, а чрез духовното ръководство и общение с йеросхимонах Йоан Достоински, новопреставилата се е приемник и на Атонската монашеска традиция - духовно богатство, което тя чрез наставленията и житието си предава на сестрите, които днес се подвизават в обителта.

След отслужването на трисагий тялото на новопреставилата се бе положено в манастирските гробища до южната стена на храма.

Текст и снимки: Александра Карамихалева Озвучаване: Боряна Николова

Прикачени файлове

Упокои се в Господа м. Анисия [774.27kB]