21 май 2024, вторник

* Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена (Тип. с. 318, т. 3)
church

В Минно-геоложкия университет беше направена копка за построяването на храм, посветен на св. Йоан Рилски

| Автор: Софийска света митрополия

52146554110_cc25d1eb90_o.jpg

На 14 юни, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп посети Минно-геоложкия университет „Св. Йоан Рилски“ в гр. София.

Поводът за посещението бе полагането на основен камък за изграждането на православен храм в кампуса на университета, посветен на закрилника на учебното заведение св. Йоан Рилски Чудотворец.

Епископ Поликарп беше приет от  проф. д-р Ивайло Копрев, ректор на Минно-геоложкия университет, като взе участие в церемонията по връчването на дипломи на нови доценти, доктори и професори на Университета.

Белоградчишкият епископ Поликарп, с придружаващите го духовници: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Костадин Тренев и йеродякон Поликарп, извърши водоосвещение и благослови основния камък, който впоследствие беше положен за основен темел на новоизграждащия се храм, посветен на небесния закрилник на българския народ, св. Йоан Рилски.

В основите на храма бе положена и грамота, подписана от всички присъстващи. Тя ще остане за вечен молитвен спомен и свидетелство на идните поколения за силната вяра, надежда и любов на всички, потрудили се за построяването на параклиса.

Новостроящият се храм получи и своя първи подарък – икона на св. Йоан Рилски със сребърен обков, която проф. Цоло Вутов подари на ректора.

Епископ Поликарп благодари на ръководството на Минно-геоложкия университет за подетата инициатива за построяването на православен храм и отправи поздрав към всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като им пожела здраве, радост и мир, както и скорошно построяване на храма.

Основният камък беше лично подготвен и гравиран от ректора на Университета проф. Копрев.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.