28 септември 2023, четвъртък

Преп. Харитон Изповедник. Св. прор. Варух (Тип. с. 90)
church

ВОДОСВЕТ ЗА УСПЕШНАТА РАБОТА НА НОВОТО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО

| Автор: Българска Патриаршия

Герб на Р България, българското знаме и знамето на европейския съюз

Днес – 27 юли 2009 г., на празника на православните просветители и чудотворци св. Седмочисленици и св. великомъченик Пантелеймон, новото българско правителство официално встъпи в длъжност.

На полагането на клетвата от новия кабинет в Народното събрание присъства Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим.

След парламентарните изказвания членовете на предишния кабинет и на новоизбраното правителство пристигнаха в Министерския съвет, където бившите министри в лицето на г-н Сергей Станишев предадоха управлението на новите министри, представлявани от министър-председателя на Р България г-н Бойко Борисов. В краткото си изявление експремиерът Станишев подчерта, че правителството на европейската интеграция поверява управлението на България в ръцете на правителството на нейното европейско развитие. Министър-председателят г-н Бойко Борисов напомни в изявлението си, че държи на действието и с радост неговият екип ще продължи доброто, което е постигнато от предишните управляващи. С думите „Бог е с нас!” г-н Борисов изрази оптимизма, с който гледа на бъдещото управление и пожела успех на своите министри.

След кратък коктейл г-н Бойко Борисов се отправи към кабинета си, за да посрещне представителите на Българската православна църква, отзовали се на поканата за извършване на водосвет във връзка с тържественото встъпване в длъжност на новото правителство. Делегацията беше водена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, и включваше Негово Високопреподобие архим. Григорий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставрофорен свещеноиконом Мина Минчев, протойерей Кирил Попов, свещеник Георги Димитров, протодякон Стефан Марков и дякон Иван Петков. Г-н Борисов взе благословение от преосвещения Знеполски епископ и след кратка среща с г-н Сергей Станишев покани в своя кабинет православните духовници, за да бъде извършен водосветът с поръсване за здраве и благодатен успех в работата на министър-председателя и новото управление. По време на водосвета прозвучаха песнопението „К Богородице прилежно”, тропарите на св. Седмочисленици и на св. Пантелеймон, химнът „Спаси, Господи” и бе прочетена молитва за успешна работа. След изпяването на „Многолетие” Знеполският епископ Йоан от името на Негово Светейшество Патриарх Максим преподаде на г-н Борисов искрено благословение за добър успех на управлението му в името на България. Епископ Йоан напомни за добрите плодове, които симфонията (хармоничното сътрудничество) между Църквата и държавата е раждала през вековете чрез молитвената и нравствена подкрепа, чрез духовната и просветна дейност на православните духовници и миряни, допълващи работата на законодателната и изпълнителната власт в нейните най-високи образци. Знеполският епископ Йоан завърши обръщението си към новия министър-председател на България с думите: „Светите Седмочисленици и св. великомъченик Пантелеймон да Ви бъдат молитвени ходатаи пред Бога и да Ви даруват мъдрост, разум и морално мъжество за просперитет на скъпата ни родина!” В отговор на тези топли благопожелания г-н Бойко Борисов благодари, целуна подарената от духовната делегация икона на св. вмчк Пантелеймон, взе благословение, започвайки от Негово Преосвещенство еп. Йоан, и завърши тържествената среща с думите: „С Бога напред!”

Накрая Знеполският епископ Йоан поръси служителите на Министерския съвет, официалния коридор и основните заседателни зали на българското правителство, молитствайки, то да има успешно и мъдро управление за слава Божия, за благополучие и спасение на българския народ.

Снимки: свещ. Георги Димитров Озвучаване: Боряна Николова